Джипси Роуз Бланчард: История за Синдром на Мюнхаузен, „болести” и убийство

Джипси Роуз Бланчард: История за Синдром на Мюнхаузен, „болести” и убийство

стоп кадър

A A+ A++ A

Късно вечерта на 14 юни 2015, заместник шерифите на окръг Грийн, Мисури, намират тялото на Дий Дий Бланчард. Тя лежи по лице на леглото в спалнята в къщата си в предградията на Спрингфийлд, в локва от кръв. Дий Дий е прободена няколко пъти с нож. Няма и следа от дъщеря ѝ – Джипси Роуз, която страда от левкемия, астма, мускулна дистрофия и още няколко хронични заболявания и има умствения капацитет на седемгодишна, следствие на мозъчно увреждане заради преждевременното си раждане.

Съседите на Бланчард, които викат полицията, защото се притесняват заради фейсбук публикация, направена по-рано вечерта, предполагат, че Дий Дий може би е жертва на убийство. Те също така предполагат, че дъщеря ѝ Джипси Роуз, чиято инвалидна количка, както и лекарствата за множеството ѝ заболявания, са все още в къщата, е отвлечена и се намира в сериозна опасност.

Полицията открива Джипси Роуз на следващия ден в Уисконсин, докъдето тя е пътувала с Никълъс Годежон – приятеля ѝ, с когото се запознали онлайн. Тя е жива и е добре, но „нещата не винаги са такива, каквито изглеждат”, казва шерифът на окръг Грийн. Случаят предизвиква ярост у обществото. Ярост, че някой може да се възползва от умствено увредено дете, докато не се оказва, че Джипси Роуз е съвсем нормално момиче над 20 години, което е напълно здраво и няма нито едно от заболяванията, които майка ѝ твърди, че има.

По-късно по време на разследването се оказва, че някои от докторите, преглеждали Джипси в Спрингфийлд, както и в Ню Орлиънс, откъдето Джипси и майка ѝ се преместили, след като домът им предполагаемо бил отнесен от урагана Катрина, не са открили никакви доказателства за увреждания. В един от случаите докторът предполага, че майката страда от Синдром на Мюнхаузен, умствено разстройство водещо до това, че родител или настойник преувеличава или измисля болест на човек, за когото се грижи, за да получи внимание и съжаление.

Дий Дий променя леко името си, след като семейството ѝ, което е заподозряло, че е отровила мащехата си, се скарва с нея и заради начина, по който се отнася с Джипси Роуз. Въпреки това много хора приемат, че тя казва истината и благотворителни организации ѝ осигуряват дом и приход, за да може да се грижи за дъщеря си.

Дий Дий, която страда от Синдром на Мюнхаузен, през цялото време кара Джипси да се преструва на инвалид и хронично болна и я подлага на напълно излишни операции и я тъпче с лекарства, чрез което напълно я контролира чрез психически и физически тормоз.

Експертът по Синдром на Мюнхаузен Марк Фелдман казва, че това е първият такъв случай на тормоз, в който той продължава почти две десетилетия. Джипси Роуз пледира виновна за убийство втора степен и е осъдена на десет години затвор след кратък процес през ноември 2018 година. Годежон е осъден на доживотен затвор за убийтво първа степен. По случая са направени няколко документални филма.

Ранни години и брак на Дий Дий Бланчард
Дий Дий Бланчард е родена с името Клодийн Питри в Чакабей, Луизиана, близо до Гълф Коуст, през 1967 година и живее със семейството си близо до Голдън Медоу. Роднини си припомнят, че като дете тя от време на време краде на дребно, често се бунтува срещу авторитета на родителите си и прави скандали, когато не получава, каквото иска. Като тийнейджърка, след като завършва училище, работи като помощник медицинска сестра. След смъртта ѝ някои роднини изказват подозрение, че е възможно да е уморила майка си през 1997 година от глад.

Когато е на 24 Дий Дий забременява от Род Бланчард, който по това време е на 17. Ражда дъщеря, която кръщава Джипси Роуз, защото тя харесва името Джипси, а Род е фен на Guns’n’Roses, откъдето идва и Роуз. Малко преди да се роди Джипси, Дий Дий и Род се разделят, тъй като според Род, той е осъзнал, че се е оженил за Дий Дий „по грешни причини”. Въпреки усилията на Дий Дий да си го върне, той не желае да продължат връзката си и тя взима новородената си дъщеричка и отива да живее при семейството си.

Детство
Боби Питри, племенникът на Клодийн, си спомня, че раждането на Джипси вероятно е било малко преждевременно, което може би е довело до отклонения в развитието на черепа ѝ, но освен това не си спомня детето да е имало здравословни проблеми. Според Род, който към този момент все още присъства в живота на дъщеря си, Дий Дий убеждава докторите, че Джип (както семейството ѝ я нарича) страда от сънна апнея и започва да я води непрекъснато по болници, където, въпреки че са задържани няколко пъти за през нощта и са правени десетки изследвания, лекарите не откриват и следа от подобно заболяване.

Въпреки това, казва Род, Клодийн е напълно убедена, че Джипси страда от множество заболявания, които тя отдава на неподозирано хромозомно разстройство.

Когато Джипси е на 7 или 8 години, Боби си спомня за лек инцидент, когато тя се вози на мотора на дядо си и леко катастрофира. Малката е с обелено коляно, което според Клодийн е знак, че коляното ѝ ще има нужда от няколко операции, за да заздравее правилно и от този ден нататък Джипси е сложена в инвалидна количка, въпреки че е достатъчно здрава, за да ходи и коляното ѝ заздравява напълно. След този случай Джипси посещава няколко пъти Параолимпийските игри. През 2001, когато Дий Дий твърди, че Джипси е на осем, тя е коронована за „Почетна кралица на градския парад на Крю”, благотворително събитие, провеждано по време на Марди Гра в Ню Орлиънс.

След втори клас Джипси изглежда спира да ходи на училище, дори е възможно това да се е случило и по-рано. Майка ѝ я обучава вкъщи, заради „множеството ѝ заболявания, някои от които изключително сериозни”. Джипси се научава да чете сама, четейки поредицата за Хари Потър.

Бащата на Джипси Род се жени повторно, но не и майка ѝ. Вместо това Дий Дий се мести с Джипси да живее при баща си и втората си майка, която по-късно твърди, че Дий Дий, приготвяйки храна за нея, я подправяла с отрова за мишки, което довело до хроничната ѝ болнавост в този период. По това време Дий Дий е арестувана няколко пъти за дребни провинения, сред които писане на невалидни чекове.

Дий Дий Бланчард
Когато семейството ѝ започва да ѝ иска сметка за това поведение, както и за начина, по който се държи с Джипси, изразявайки подозрение за влошаването на здравето на втората ѝ майка, Дий Дий се изнася и отива да живее в Слайдел, без да каже на никого. Семейството ѝ дори не подозира къде се намират двете. Здравето на втората майка на Дий Дий се подобрява, след като тя се изнася от дома ѝ.

В Слайдел Дий Дий и Джипси живеят в общинско жилище и плащат сметките си със социални помощи, които са им отпуснати заради предполагаемите заболявания на Джипси. Повечето си време Дий Дий и Джипси прекарват в посещения на различни специалисти, повечето в „Тулейн Медикъл Сентър“ и Детската болница на Ню Орлийнс, търсейки терапия за болестите, от които Дий Дий твърди, че дъщеря ѝ страда. Сред тях вече са увреждания на слуха и зрението.

На Джипси е направена мускулна биопсия (което е изключително болезнена процедура) за установяване на мускулна дистрофия. Такава не е установена, но Дий Дий продължава да твърди, че Джипси страда от това заболяване и я държи на инвалидна количка. Назначено е лечение за останалите „заболявания” на Джипси, след като майка ѝ казва на лекарите, че детето получава припадъци на няколко месеца. Джипси често е водена в спешното за незначителни здравословни проблеми като настинка.

Джипси с баща си Род
През 2005 г. ураганът Катрина унищожава района, в който живеят Дий Дий и Джипси и се налага да се преместят и да потърсят убежище в Ковингтън, където има условия за хора с увреждания. Дий Дий започва да твърди, че медицинските документи, включително и актът за раждане на Джипси са унищожени от урагана. Лекар в Оузаркс предлага двете да бъдат преместени в Мисури и следващия месец Дий Дий и Джипси са качени на самолета и преместени.

Научи повече за: Джак Барън: Смърт в семейството
Завръщане в Мисури
Отначало Дий Дий и Джипси живеят в къща под наем в Аурора, в югозападната част на щата. По това време Джипси е удостоена със званието „Дете на годината” на фондация „Олей“, организация, защитаваща правата на хора с хранителна тръба. През 2008 година на Дий Дий и Джипси е предоставена малка къща от „Habitat for Humanity”. Домът им има рампа за инвалидна количка и вана. Историята на самотната майка, отглеждаща болната си дъщеря след унищожителното наводнение след урагана Катрина, получава сериозно отразяване от местните медии и обществото често помага с парични средства и друг вид помощи на Дий Дий и Джипси.

Дъжд от благотворителност се изсипва над майка и дъщеря. Те се възползват докрай и дори в някои случаи, по време на различни прегледи, отсядат в къщите на Роналд МакДоналд – финансирани от благотворителност жилища, настаняващи болни деца. В Мисури получават безплатни самолетни билети, за да посетят специалисти в Канзас Сити, безплатно посещение на Дисниленд и безплатни покани за бекстейдж-а на Миранда Ламбърт, където Джипси е снимана с певицата.

Всичко това е осигурено от „Make a wish Foundation“, заедно с къщата, която обитават. Род Бланчард продължава да плаща 1200 долара месечна издръжка на Джипси, а освен това ѝ праща редовно подаръци и говори с нея по телефона. По време на телефонно обаждане за 18-ия рожден ден на Джипси Дий Дий предупреждава Род да не споменава на колко години всъщност е тя, защото: “Джипси мисли, че е на 14”.


Род и втората му съпруга често искат да отдидат в Спрингфийлд, за да посетят Джипси, но поради различни причини Дий Дий редовно променя плановете. Тя казва на съседите си, че бащата на Джипси я е малтретирал, че е наркоман и алкохолик, който никога не успял да се примири със заболяванията на Джипси и никога не им изпраща пари.


Джипси, датата на снимката е неизвестна.
Много хора, срещали се с Джипси, са очаровани от нея. Ниският ѝ ръст (едва 150 см), почти беззъбата ѝ усмивка, огромни очила и детски глас поддържат илюзията, че страда от множество заболявания и има проблеми в развитието, затова всички вярват на Дий Дий. Джипси често носи перуки или шапки, за да имитира вида на онкоболно дете, преминаващо през химиотерапия. Когато излизат от къщата, Дий Дий често взима кислороден апарат и хранителна тръба със себе си. Джипси е хранена със суплемент за деца с хранителна тръба дори след като навършва 20.

Дий Дий често използва физическо насилие, за да контролира дъщеря си, винаги я държи за ръка пред хората. Всеки път, когато Джипси се опита да спомене, че всъщност не е болна, или пък ако каже нещо, за което се предполага, че умствените ѝ способности са недостатъчни, тя си спомня, че майка ѝ ѝ стиска ръката изключително силно. Когато са сами, Дий Дий я бие редовно – шамаросва я или я бие със закачалка за дрехи.

Медицинските процедури продължават. Дий Дий решава, че Джипси се нуждае от операция на слюнчените жлези – първо те са обработени с ботокс, а след това и извадени, за да се контролира слюноотделянето, което Дий Дий твърди, че при Джипси е много засилено. Джипси обаче има друго обяснение за лигавенето – майка ѝ го е предизвикала чрез повърхностна упойка, която води до безчувственост на венците. Това се случвало преди лекарските визитации. В ушите на детето са сложени тръби, за да се контролират предполагаемите ѝ безбройни ушни инфекции.

Подозрения в измама
Бернардо Фластерщайн, детски невролог, който преглежда Джипси в Спрингфийлд, започва да подозира, че диагнозата „мускулна дистрофия” няма нищо общо с истината. Той предписва ЯМР и кръвни изследвания, които не откриват нищо абнормално. „Не виждам причина, поради която тя да не може да ходи”, казва докторът на Дий Дий при повторен преглед, на който накарал Джипси да стане права и да стои така.

Фластерщайн забелязва и че Дий Дий не успява да поддържа постоянна версия за заболяванията на дъщеря си. Той се свързва с лекарите на Джипси в Ню Орлийнс и научава, че първата мускулна биопсия на Джипси е нормална, няма следи от мускулна дистрофия. Майка ѝ сама ѝ е поставила тази диагноза. Освен това се оказва, че медицинското досие на Джипси съвсем не е унищожено от урагана Катрина. Доктор Фластерщайн започва да подозира, че Дий Дий страда от Синдром на Мюнхаузен. По някакъв начин Дий Дий успява да се добере до записките на Фластерщайн и веднага прекратява посещенията при него.

Джипси Роуз
Докторът не докладва Дий Дий на социалните служби. Той твърди, че други лекари са го посъветвали да третира майка и дъщеря със „златни ръкавици” и се съмнявал, че властите изобщо ще му повярват. През 2009 г. в полицията постъпва анонимен сигнал за честата смяна на имената на Дий Дий Бланчард, както и за различните дати на раждане – нейната и на Джипси. Анонимният подател на сигнала предполага, че Джипси изобщо не е толкова зле със здравете, колкото майка ѝ твърди.

Полицията прави посещение на място, но приема обяснението на Дий Дий, че бившият ѝ съпруг е малтретирал детето и те се опитват да се скрият от него. Мнението на Род изобщо не е потърсено, а и полицаите, виждайки Джипси, решават, че тя определено е умствено изостанала. Случаят е приключен.

Растящата независимост на Джипси
Докато всички вярват, че Джипси е тийнейджърка, през 2010 година тя всъщност вече е възрастен човек и започва да тества ограниченията, поставени ѝ от Дий Дий. Съседка си припомня случай от 2009 или 2010 г., в който Джипси се появила на вратата ѝ, без инвалидна количка и я помолила за превоз до болница, в която трябвало да се срещне с момче, с което поддържала романтична връзка. Момчето било нападнато от група хора, запознати с медицинското досие на Джипси и смятащи, че той се възползва от умствено изостанало непълнолетно момиче.

В болницата Джипси предоставя акт за раждане, в който е вписана истинската ѝ дата на раждане и доказващ, че е пълнолетна. Дий Дий отива в болницата и заявява, че този акт за раждане е сгрешен, защото е ваден след унищожаването на документите на Джипси след урагана Катрина. Тя им дава „истинския” акт за раждане на момичето и Джипси е принудена от майка си да се извини на персонала на болницата.

През 2001 година Джипси започва да посещава конвенции на тема научна фантастика и фентъзи, тъй като там може да се слее с тълпата, въпреки че е на инвалидна количка. Понякога се облича с костюми. През 2011 г. тя прави нещо, което може да се приеме за опит за бягство, след което обаче е намерена от майка си в хотелска стая с мъж, с когото се е запознала онлайн.

Дий Дий и Джипси
Дий Дий отново размахва акта за раждане с фалшивата дата и заплашва да повика полицията. Джипси разказва как след този случай майка ѝ размазала компютъра ѝ с чук и заплашила да направи същото с пръстите ѝ, ако опита отново да избяга. След този случай Дий Дий започва да връзва дъщеря си за леглото. Първото наказание от този тип е двуседмично. Освен това Дий Дий казва на дъщеря си, че е попълнила полицейски доклад, в който ясно е посочила, че Джипси е умствено изостанала, което накарало Джипси да вярва, че дори да отиде в полицията и да разкаже всичко, никой няма да ѝ повярва.

Джипси продължава да използва интернет, но тайно от майка си, след като тя си легне, за да избегне скандали и наказания. Около 2012 г. се запознава онлайн с Никълъс Годежон, мъж на нейната възраст. Той живее в Биг Бенд, Уисконсин и двамата се запознават в група на необвързани християни. Фейсбук страница от същата година, с имената на двамата, показва, че статусът им е „обвързани”. Годежон също като Джипси има проблеми. Той има криминално досие за ексхибиционизъм, страда от умствено разстройство – диссоциативно разстройство на идентичността или аутизъм.

Научи повече за: Семейна "чест" 2: Убийството на Шафилия Ахмед
През 2014 г. Джипси се сприятелява с Елия Удманси, по това време 23-годишна. Елия не подозира, че Джипси на възраст е колкото нея и казва, че се е смятала за „по-голяма сестра” на момичето. Джипси споделя с Елия, че тя и Никълъс планират да избягат и че дори са избрали имена на бъдещите си деца. Джипси има 5 различни Фейсбук акаунта и често флиртува с Никълъс, понякога си говорят за БДСМ, което по-късно тя твърди, че било по негово желание.

Елия се опитва да разубеди Джипси от идеята да избяга с Никълъс, защото все още си мисли, че момичето е непълнолетно и че Никълъс се възползва от нея. Но Удмънси не приема сериозно тези планове, смята ги за „фантазии и мечти, които едва ли някога ще се сбъднат”. Въпреки усилията на Дий Дий да ограничи достъпа на Джипси до интернет, тя успява да избегне контрола на майка си в това отношение. Елия Удмънси понякога осигурява на Джипси достъп до интернет.

Ник, Джипси и Дий Дий
През следващата година Джипси урежда и плаща посещението на Годежон до Спрингфийлд, за да се срещне с нея и майка ѝ.Той трябвало „случайно” да се запознае с тях по време на театрално представление. Двете щели да носят костюми и след като се запознаел с майка ѝ, тя щяла да го хареса и да позволи на дъщеря си да има връзка с него. Но веднага след като се срещнали, Ник казва, че Джипси го замъкнала към тоалетната, където правили секс. Дий Дий се запознала с Ник, но казвала за него, че е „зловещ”. Двамата с Джипси обаче продължили връзката си онлайн и започнали да съставят план да се оттърват от Дий Дий.

Убийство
През юни 2015 г. Годежон се върнал в Спрингфийлд. Джипси и Дий Дий били на преглед при лекар. След като се връщат и Дий Дий си ляга да спи, Джипси пуска Ник в къщата, дава му тиксо, ръкавици и нож, с който да убие майка ѝ. По- късно тя ще каже, че не е мислела, че Ник е способен да го направи.

Годежон нарежда на Джипси да се скрие в банята и да запуши ушите си, за да не може да чуе как майка ѝ умира. След това отива в спалнята и намушква Дий Дий няколко пъти, докато тя спи.

След смъртта на Дий Дий двамата правят секс в стаята на Джипси. После взимат 4000 долара в брой и отсядат в мотел, в близост до Спрингфийлд. Двамата остават там няколко дни, докато планират следващия си ход. Заснети са на няколко охранителни камери в супермаркети в района. Джипси казва, че в онзи момент си е мислела, че двамата вече са се измъкнали.

Джипси и Ник изпращат по пощата до дома на Ник оръжието на убийството, за да избегнат вероятността да бъдат хванати с него, след което хващат автобус до Уисконсин от автогарата „Грейхаунд“. През цялото време Джипси носи руса перука и ходи без чужда помощ.

Следобед на 14 юни, по молба на Джипси, Ник използва телефона си, за да пусне два статуса от акаунта на Дий Дий (всъщност акаунтът е общ и се казва „ДийДжип Бланчард“) във Фейсбук, за да може полицията да намери тялото. Статусът гласи: „Кучката е мъртва”. Следва коментар, 17 минути по-късно, от предполагаемият убиец, твърдящ, че е убил Дий Дий и изнасилил Джипси. Джипси по това време се е тревожила, че са минали няколко дни от убийството, а тялото все още не е открито и затова е накарала Ник да пусне статуса и коментара, за да може полицията да открие тялото на майка ѝ.

Статусът във Фейсбук и коментарът под него.
Разследване и арест
Приятелите на Бланчард веднага отговарят на поста във Фейсбук, реагиращи, че този език е нетипичен за Дий Дий, питащи дали не гледа някакъв филм или дали акаунтът не е хакнат. След коментара, се плашат достатъчно, за да започнат да звънят на Дий Дий и след като никой не отговаря на телефонните обаждания, няколко човека отиват до къщата.

Въпреки че са наясно, че Дий Дий и Джипси често пътуват за прегледи, приятелите на Бланчард забелязват, че колата на Дий Дий, модифицирана, за да може да се качва инвалидната количка на Джипси, си е там, което означавало, че е много малко вероятно двете да са извън града. Никой не отговаря на повикванията им, никой не отваря вратата и затова хората викат полиция. Когато полицаите пристигат, се налага да изчакат да бъде издадена заповед за обиск, преди да влязат в къщата, но разрешават на един от съседите да се покатери през прозорец, за да види какво става в къщата. Всичко в дома е тихо, количката на Джипси все още е там.

Леглото на Дий Дий, в което е убита
Когато заповедта за обиск пристига, полицията влиза в къщата и намира тялото на Дий Дий. Веднага е направена „GoFundMe“ страница, в която се събират средства за погребението на Дий Дий и вероятно за погребението на Джипси. Всички които познават Дий Дий и Джипси се страхуват от най-лошото – че Джипси е отвлечена и дори да не е наранена, няма да може да оцелее без инвалидната си количка, хранителната тръба и кислородната си маска.

Шкафът с лекарства в дома на Бланчард
Елия Удманси, която е сред първите, събрали се на поляната пред дома на Джипси, разказва на полицията за Джипси и онлайн приятеля ѝ. Тя им показва логове, които е запазила, които показват името му. Чрез тази информация полицията изисква от Фейсбук да проследят IP адреса, от който са направени постът и коментарът в акаунта на Дий Дий и Джипси. Оказва се, че IP адресът е базиран в Уисконсин. На следващия ден полицията в окръг Уаукеша нахлува в дома на Годежон в Биг Бенд. Ник и Джипси се предават и са арестувани по обвинение в убийство и въоръжено нападение.

Новината, че Джипси е добре е посрещната с облекчение в Спрингфийлд, където тя и Ник са екстрадирани и задържани. Гаранцията им е един милион долара. Когато обявява новината, шерифър на окръг Грийн Джим Арнот предупреждава, че: „Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат”. Медиите в Спрингфийлд скоро разпространяват истината за Бланчард – че Джипси никога не е била болна, че може да ходи и че майка ѝ я е карала да се преструва и я е подлагала на физически и психически тормоз, за да я контролира. Арнот моли хората да не даряват никакви средства на семейството, докато не се разбере истинският размер на измамата.

Съдебни процеси
След като става ясно как Дий Дий се е отнасяла с Джипси през всичките тези години, съжалението към нея като жертва на тормоз нараства. Обвинението в убийство първа степен може да ѝ донесе смъртно наказание или доживотен затвор без право на замяна според закона в Мисури, но щатският прокурор Дан Патерсън обявява, че няма да пледира за подобно наказание за никой от двамата с оглед на обстоятелствата, които нарича „необикновени”.

След като се сдобива с медицинското досие на Джипси от Луизиана, адвокатът на Джипси пледира за извънсъдебно споразумение с присъда за убийство втора степен за Джипси. Тя е толкова недохранена, че за разлика от повечето му клиенти, които отслабвали в затвора, Джипси качва 6 килограма. През юли 2015 година тя приема извънсъдебно споразумение и присъда от 10 години затвор.

Ник все още е заплашен от значително по-сурова присъда, тъй като именно той е физическият убиец на Дий Дий. Споразумението на Джипси не изисква тя да свидетелства срещу Ник. През януари 2017 г. неговият процес е отложен, защото прокурорът изисква психиатрична експертиза. Адвокатите му твърдят, че коефициентът му на интелигентност, който е едва 82, както и умственото му разстройство от аутистичния спектър, предполагат намален капацитет.

През декември 2017 г. съдията определя процесът да се проведе през ноември 2018 г. Прокурорът твърди, че Ник е планирал убийството около година, докато адвокатите му оспорват това твърдение с аргумента, че Джипси е тази, която е инициирала убийството и Ник, който лесно се подвежда, е направил каквото тя иска, защото е бил влюбен в нея. На следващия ден прокурорът показва текстовите съобщения между двамата, пълни със сексуално съдържание. В тези съобщения обсъждат убийството на Дий Дий и изглежда се обръщат един към друг като към няколко личности. На процеса е показано и видео от разпита на Ник, в което той признава убийството.

Научи повече за: Вайълет Бърлинг: Акордеонът на мъченията
На третия ден Джипси свидетелства. Тя казва, че наистина е предложила на Ник да убие майка ѝ, за да спре тормоза, на който е била подлагана в течение на много години. Свидетелства и че е обмисляла да забременее от него с надеждата, че майка ѝ, щом осъзнае, че Джипси носи детето му, ще го приеме. Тя открадва бебешки дрешки от „Уолмарт“, за да може когато се срещне с Ник, да решат кой точно план да следват. Но казва, че Ник изобщо не е бил съгласен с плана за бебето.

След четири дни съдебното жури се събира, за да реши дали Ник е виновен. След около два часа обсъждане те го намират за виновен в убийство първа степен и въоръжено нападение.

През февруари 2019 г. Ник е осъден на доживотен затвор, единствената възможна присъда, след като прокурорът се отказва да иска смъртно наказание. Ник моли съдията Дейвид Джоунс за снизхождение при присъдата за въоръжено нападение, която може да му донесе минимално наказание от 3 години, защото бил „лудо влюбен” в Джипси. Той получава 25 години по това обвинение, които да лежи паралелно с доживотната присъда.

Джоунс отхвърля молбата на адвоката на Ник Деуайн Пери за нов процес. Пери смята, че показанията на Ник, че е смятал да изнасили Дий Дий в нощта на убийството означават, че той е умствено изостанал и не е трябвало журито да ги взима под внимание при обсъждането на присъдата. Джоунс мотивира отказа си с това, че при обжалване, съдът може да вземе това под внимание.

Равносметка и реакции
Общността
Съседите, които винаги са се грижили за майката и дъщерята, дълго обмислят това, че са били измамени. Елия Удманси, чиито показания за връзката на Джипси и Ник водят до ареста на двамата, казва, че е плакала много, не вярвайки, че Джипси никога не е била болна или инвалид. Майката на Елия си спомня, че всички са приемали твърденията на Дий Дий за многобройните болести на Джипси без да търсят доказателства и без да задават въпроси. Тя се чуди дали пък Дий Дий и Джипси не са се подигравали на наивитета на съседите си.

Ким Бланчард (не е роднина), която се обажда в полицията вечерта преди да открият тялото на Дий Дий, казва: „В какво съм вярвала? Как може да съм била толкова глупава?”. Въпреки всичко 60 човека отиват на бдението за Дий Дий в Спрингфийлд, организирано ден след като тялото ѝ е открито.

Семейството
Семейството на Дий Дий в Луизиана, което се конфронтира с нея заради отношението ѝ към Джипси години по-рано, не съжалява за смъртта ѝ. Баща ѝ, втората ѝ майка и племенникът ѝ, които споделят факти за действителното здравословно състояние на Джипси, казват, че Дий Дий заслужава съдбата си и Джипси вече е била наказана твърде сурово. Никой от тях не плаща за погребението на Дий Дий и не прибират прахта ѝ.

Бащата на Джипси Род Бланчард и втората му съпруга са по-меки в критиките си. Той казва, че вероятно всичко е стартирало като измама, а после е било много трудно да се измъкнат от нея. Двамата посещават Джипси редовно в затвора и Род казва, че е плакал от щастие, когато видял видео от съда, където Джипси ходи сама

Джипси
„Чувствам се по-свободна в затвора, отколкото когато живеех с майка си. Защото сега ми е позволено да живея като нормална жена”, казва Джипси в интервю на 4 януари 2018 г.

Джипси, която в момента излежава присъдата си в затвора „Чиликоте“, не разговаря с медиите преди присъдата си. Когато започва да дава интервюта, казва на репортера Мишел Дийн, че е имала възможност да проучи какво представлява Синдромът на Мюнхаузен и че майка ѝ е имала всички симптоми на това заболяване. Нейното мнение е: „Тя би била перфектната майка за някого, който е наистина болен”.

Джипси излежава присъдата си в затвора "Чиликоте"
Тя вярва, че твърдението на Дий Дий, че тя има рак, дори когато е можела да ходи, да се храни самостоятелно, е карало Дий Дий да бръсне главата ѝ, за да си мислят хората, че е наистина болна. Надявала, че докторите ще видят истината, че някой ще направи нещо и е ядосана на всички, освен на Фластерщайн, че никой не е направил нищо.

Когато Дийн ѝ задава въпроса, какво я е накарало да иска да избяга, Джипси си припомня случая от 2011 г., когато осъзнава, че не ѝ е позволено дори да има приятели на своята възраст. Тя приема, че е извършила престъпление и че трябва да бъде наказана, но се чувства по-свободна в затвора, отколкото когато е живяла с майка си. След като бъде освободена Джипси се надява да помага на други жертви на тормоз.

Жертвите на тормоз на лица, страдащи от Синдрома на Мюнхаузен често избягват лекари и болници и имат сериозни затруднения да се доверят на някого. Според семейството на Джипси тя също от време на време показва черти на социопатично поведение, също като майка си, която през по-голямата част от живота ѝ е била единственият ѝ модел за подражание.

„Тя вече е психологично обременена и ще има нужда от много помощ и подкрепа”, казва доктор Фелдман. Той също така смята, че Джипси страда и от посттравматично стресово разстройство.

Медицинската общност
Доктор Фластерщайн, детският невролог, който първи дава мнение, че Джипси е напълно способна да ходи сама и написва, че според него Дий Дий страда от Синдром на Мюнхаузен, казва, че това е едва вторият такъв случай, с който се е сблъсквал. Той научава че Дий Дий е убита от Джипси и приятеля ѝ през 2015 година, когато медицинска сестра му изпраща историята по имейл. „Горката Джипси”, казва той. „Тя страда през всичките тези години без причина”. Доктор Фластерщайн казва на Дийн, че му се иска да е имало какво още да направи.

Въпреки че официално Дий Дий няма как да бъде диагностицирана със Синдром на Мюнхаузен, тъй като е мъртва, доктор Фелдман казва, че може с увереност да заяви, че е страдала от това разстройство и мнението му се базира на това, което знае за случая.

Филми

НВО излъчва документалния филм „Мама, мъртва и любима” (Mommy dead and dearest).

Телевизия
Доктор Фил прави интервю с Джипси Роуз, епизодът се казва “Мама знае най-добре”. В епизода са интервюирани и Род и Кристи Бланчард. Излъчва се на 21.11.2017

АВС също прави интервю с Джипси за програмата „Добро утро, Америка”. То се излъчва на 05.01.2018. По-късно същия ден е излъчен и епизод на 20/20 на същата телевизия по случая, който включва и интервю с Ник Годежон.

Investigation Discovery прави предаване за случая, излъчено на 29.01.2018. Същата телевизия прави и документален филм, който се казва “Отмъщението на Джипси” (Gypsy’s revenge). Джипси е интервюирана в затвора. Премиерата е на 06.11.2018

„Обичам те до смърт” (Love You to Death) е драматизация по случая. В ролята на Дий Дий е Марша Гей Хардън. Емили Скегс играе Джипси.

През 2018 каналът „Хулу“ обявява, че прави сериал по случая, с име „Действието” (The Act). В ролята на Джипси е Джоуи Кинг, а в Дий Дий се превъплъщава Патриша Аркет.

Източници: wikipedia.org, bustle.com, abcnews.go.com, Investigation Discovery

#майка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници