Владимир Шопов: В ход е ново политическо времеброене за войната в Украйна, свързано с изборите за ЕП

Владимир Шопов: В ход е ново политическо времеброене за войната в Украйна, свързано с изборите за ЕП
A A+ A++ A

Свидетели сме на ново политическо времеброене по отношение на войната в Украйна. То е свързано с наближаващите избори – в ЕС за Европейски парламент и в САЩ. Нюансите и различията по определени теми ще започнат да минават на преден план.

Това мнение изрази пред БНР Владимир Шопов. Той смята, че "фронтът е по-малко видим вече за европейските граждани" и комбинирано с наближаващите избори, съвсем очаквано тези нюанси минават на преден план. Нивата на подкрепа за Украйна са впечатляващи и стабилни във времето, но има конкретни държави и политически системи, в които степента на подкрепа е по-малко, посочи той.

Относно следващата вълна на разширяване на Съюза Владимир Шопов прогнозира, че "със сигурност нивото на подкрепа, каквото го виждаме в момента, ще спадне".

"Бяхме свидетели на такова свиване на подкрепата за присъединяването на България и Румъния с наближаването на тяхното членство. Ще има такава динамика. Разширяването отново се превръща в геополитически инструмент за ЕС."

Според Шопов през последните десетилетия ЕС и неговите ценности и механизми са спомогнали за цялостната демократизация на половината европейски континент. По думите му обаче предизвикателството за помирение и демократизация на останалите периферии на европейския континент стават все по-големи.

Процесът продължава по начин, неочакван за част от европейските елити и европейските граждани – преди войната срещу Украйна картата на разширяването беше много по-малка и по-стеснена. Сега сме свидетели на нейното разгръщане. Част от сътресенията вече започнаха, коментира Владимир Шопов в предаването "Събота 150".

За тази година политическият максимум, който може да бъде постигнат за Украйна, е декларация, политическо начало на присъединяване, подчерта той.

Тепърва започва големият разговор относно институционалните и финансови последствия от присъединяването най-вече на Украйна, допълни анализаторът и изтъкна като един от аспектите трансформирането на държавите от Централна Европа от нетни бенефициенти в нетни платци.

Шопов акцентира и върху "преминаването на организацията изцяло в режим на квалифицирани мнозинства", защото без това условие бъдещият разширен още повече съюз няма как да функционира.

"През идните няколко години предстои изключително сложен дебат", каза Шопов, който очаква "сериозни сътресения" и "междинни форми на постепенна интеграция и присъединяване".


#Владимир Шопов #ЕС #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници