Денков: Когато има достатъчно хора и е безопасно, може да извършим още един полет от Израел

Денков: Когато има достатъчно хора и е безопасно, може да извършим още един полет от Израел

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Трябва да следим много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация. Всяка от основните движещи сили – от една страна израелците и палестинците, от друга страна Иран и нейните прокси групи като „Хизбула”, от трета страна САЩ и Русия – всяка от тези страни трябва да помисли как да деескалира този конфликт. Няма да е лесно. Но в края на краищата това ще бъде решението, защото опасността да се разрази една много по-голяма буря е много сериозно. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг за журналисти в „Евксиноград“, предаде НОВА.

"Нека отново да поздравим институциите – МС. Министерство на транспорта, МВнР, които реагираха изключително бързо. България беше единствената страна, която успя в кратки срокове да проведе два полета. Събираме още информация и желаещи. Когато има достатъчно хора и е безопасно за полет – ще можем да извършим още един такъв полет", посочи той.

На въпрос очаква ли президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност и необходимо ли е според него, той подчерта: „Този въпрос трябва да зададете към президента. В случая, когато има едно такова изостряне на обстановката – може би си заслужава да се свика. Но при положение сме в предизборна ситуация, виждаме, че някои от партиите използват всяка възможност, за да се опитата да ескалират, вместо да деескалират положението – трябва да се помисли какъв ще бъде резултатът от един подобен съвет и дали би бил полезен”.

По думите му България ще предложи да изпрати хуманитарна помощ на Израел. „Ще видим дали можем да помогнем с болнична помощ. По отношение на техника и военна помощ – не се обсъжда въобще подобен вариант. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво”.


#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници