Дъно! Руската рубла падна под 2 стотинки

Дъно! Руската рубла падна под 2 стотинки
A A+ A++ A

Руската рубла олекна днес под 2 стотинки и се котира за 0,019 лв. Kурсът ѝ спрямо долара беше 100,11, а спрямо еврото - 104,65, но Кремъл призова руснаците да не се интересуват от чуждите валути.

Тази година рублата падна за втори път под психологическата граница от 100 за долар на Московската финансова борса. Преди това бе на същото равнище на 14 август, но се възстанови. Новият спад означава по-слаба покупателна способност на руснаците, принудени да плащат повече за вносни стоки.

В началото на агресията срещу Украйна през февруари 2022 г. курсът на руската валута се срина до 150 спрямо долара, преди да се възстанови благодарение на усилията на правителството да ограничи въздействието на западните санкции и да постави икономиката на военна основа.

Но през последните месеци стойността отново се понижава, защото страната внася повече, а изнася по-малко, като през септември управителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди за забавяне на растежа през тази и следващата година.

Банката повиши основния си лихвен процент до 13% в опит да подкрепи валутата и да се бори с инфлацията, която все още е над целевата стойност от 4% - през август цените се повишиха с 5,15%.

Обявените миналата седмица планове за мащабно увеличение на разходите за отбрана също засилиха притесненията за държавните финанси, тъй като приходите от петрол и газ продължават да се влияят от санкциите.

Наскоро президентът Владимир Путин нареди на правителството и на централната банка да предприемат мерки за стабилизиране на валутата, като заяви, че нейната слабост е основната причина за повишаването на потребителските цени.

Не е необходимо да се притесняваме от отслабването на рублата спрямо долара, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

"Прекаленото внимание към курса на долара идва от емоционална гледна точка, но това все пак са по-скоро рудименти от миналото. Трябва да свикнем да живеем в зоната на рублата и да не се чувстваме толкова зависими от курса на долара. Макроикономическата стабилност е напълно гарантирана от действията както на макрорегулатора, така и на правителството, така че няма причина за безпокойство", увери той.

#рубла #рубли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници