Преброяване. Колко са смартфоните в света

Преброяване. Колко са смартфоните в света
A A+ A++ A

През 2023 излезе нов доклад за мобилна интернет свързаност GSMA Той разкрива интересни данни за проникването на смартфоните в света. Според документа, 4,3 милиарда души притежават умни телефони, или 55% от общото население на планетата.

Броят на потребителите на мобилен интернет е 4,6 милиарда души, от които 4 милиарда имат достъп до интернет чрез смартфони, сочи още анализът. GSMA отбелязва регионалните различия в наличността на мобилен интернет: 69% от собствениците на смартфони в Северна Америка и Източна Азия имат устройства с 4G поддръжка, докато по-голямата част от потребителите в Африка и Близкия изток продължават да използват 3G мрежи.

Макар че мобилният интернет се разпространява активно, около 3,4 милиарда души все още нямат такъв достъп; 38% от населението на света живее в региони, където има мобилен интернет, но не го използва. 59% от населението в Субсахарска Африка и 52% от населението в Южна Азия нямат достъп до интернет.

Друг любопитен факт е, че 600 милиона души, или около 8% от населението на света, използват мобилен интернет чрез обикновени телефони. Пречки пред разширяване на броя на мобилните потребители са недостатъчните цифрови умения, неграмотността, проблемите със сигурността и липсата на подходящо съдържание.

Липсата на свързаност пречи на милиарди хора да имат достъп до жизненоважни услуги, изостряйки и без това тежкото положение на по-бедното и по-малко образовано население. Хората от тази група също са отрицателно засегнати от високите разходи за живот и увеличаването на броя на спешните случаи.

Предвид данните, GSMA призова за ускорено приемане на цифрови технологии и премахване на бариерите – мерки, които ще спрат по-нататъшното разширяване на цифровото разделение.

#мобилен телефон #телефон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници