Храни като чипса и следоледа са толкова пристрастяващи, колкото никотина, кокаина или хероина
Експерти твърдят, че ултрапреработените храни като чипса и следоледа са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.
Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни.
Откритието идва като шок, разкривайки, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.
„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в здравната платформа The BMJ, пише БГНЕС.
Хората почти винаги се престрастяват към храна, която е ултрапреработена, казва Крис ван Тулекен, един от авторите на изследването
Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, посочва че в случаите, когато са констатирали пристрастяване към храна, тя почти винаги е била от грепата на ултрапреработените.
Още по темата:
- » СНИМКИ Порнозвездата Диана Габровска заговори за щастие докато ближе сластно сладолед
- » Коя държава произвежда най-много сладолед годишно
- » Милионер ли? Динко от Ямбол заработва като сладоледаджия (ВИДЕО)
- » Масови проверки за опасен сладолед на пазара, запечатаха цех във Варна