КНСБ за по-евтините храни във веригите: Инфлацията не се бори с табелки

КНСБ за по-евтините храни във веригите: Инфлацията не се бори с табелки

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи като "наивно" очакването с новата инициатива на министерството на икономиката "Достъпно за вас" да се овладеят спекулативните процеси в цените, съобщава БНР.

Става дума за изготвяне на група от основни хранителни продукти, които търговските вериги да предлагат на по-ниски цени през следващите месеци.

Търговците, които ще се включат в програмата на министерството, ще изготвят седмичен списък с такива стоки, които хипермаркетите ще публикуват и в седмичните си брошури.

Пламен Димитров аргументира критиката си така:

"Инфлацията не се бори с табелки и със сайтове, а с пазарни механизми. Регулаторните органи в една пазарна среда са основният механизъм, през който трябва да се наложи пазарна среда, тоест, реална конкуренция, и да се елиминират и минимизират, ако има някъде - ние не твърдим, че има, без да можем да ги докажем - картелни и други образувания, които създават непазарни цени. Няма никакво обяснение защо яйцата са най-скъпи в България, защо прясното мляко е най-скъпо от целия Европейски съюз. Пазарно обяснение няма, логическо обяснение няма".

#Пламен Димитров #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници