Д-р Мирослав Ненков: Всички лекарства да се изписват по електронен път

Д-р Мирослав Ненков: Всички лекарства да се изписват по електронен път
A A+ A++ A

Всички лекарства да се изписват по електронен път. Това каза в студиото на "Събуди се" по Нова тв. бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Според него обаче системата трябва да бъде доосъвършенствана.

Д-р Ненков е категоричен, че на всички здравни специалисти трябва да се осигури нужния софтуер за предписване на електронни рецепти, защото сега, ако те прегледа пулмолог и ти изпише антибиотик, личният лекар е този, който трябва да го изпише. Той е медикът, който ще носи отговорност.

Д-р Ненков е против фармацевтите сами да променят лекарството, което е предписано от лекарите.

„Всеки специалист от фронтовата линия да попитате, ще ви каже, че има произведени лекарства от определени компании, които практически действат лошо на пациентите. Това се знае. Оригиналната формула обичайно винаги действа така, както е описано в листовката. Има генерици, които са чудесни и на по-ниска цена. Така или иначе кое лекарство ще се предпише, е преценка на лекуващия лекар”.

Анестезиологът коментира и зачестилите случаи, в които чрез изкуствен интелект, се използват лицето и гласа му, за да се рекламират медикаменти, които е възможно да са опасни.

„Никога няма да участвам в такава реклама. Това е измама”, зарече се лекарят. Самият той е закупил 2 продукта, които е дал на прокуратурата за изследване на съставките.

#д-р Мирослав Ненков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници