Премиерът Денков: Ще заведа дело срещу хората, които твърдят неща за "хранилки на правителството от “Лукойл”

Премиерът Денков: Ще заведа дело срещу хората, които твърдят неща за "хранилки на правителството от “Лукойл”

Пресцентър - МС

A A+ A++ A

Премиерът Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят за "хранилката "Лукойл”. Това обяви пред журналисти министър-председателят.

"По отношение на приказките за "хранилки” и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, категоричен бе Денков.

Припомняме, че във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отправи критика към правителството. "Хранилката на "Лукойл” се оказва много голяма, в нея има членове на кабинета, министри", заяви той.

Премиерът обяви още, че България е класирана на първо място по напредък, свързан с върховенството на закона.

"Разбира се, това не е изненада за хората, които през последните месеци се занимавахме с проектите и обсъждахме с парламентарните групи промени в законите, свързани с развитието на правосъдната система", поясни той.

По думите му усилието, положено през последните месеци, е започнало да дава резултати. "Първият резултат беше премахването на Механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава такава международна оценка", допълни Денков. По думите му тези промени се забелязват и от Европейската комисия.

Премиерът обаче смята, че това не бива да ни успокоява. "Все още България е на 59-о място от 142 страни, предпоследна в ЕС. Ние ще работим така, както сме заложили в нашата управленска програма" категоричен бе министър-председателят.

Относно влизането ни в Шенген, Денков заяви, че не може да се очаква решението на Австрия да се промени на 180 градуса за един ден, но трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство.

"Това, което каза канцлерът Карл Нехамер пред медиите бе, че той няма никакви претенции по отношение на Румъния и България. Той има проблем със затворените граници, на които има проверки между Австрия и съседните страни. Разговорът продължава”, поясни Денков.

И отново припомни, че с решение на МС ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй”. "Индикативният срок е до 2033 г., но това са доста сериозни усилия, инвестиции и средства. По отношение на 8 блок е необходимо да се направи оценка на въздействието на околната среда”, поясни Денков.

Министър-председателят коментира и думите Румен Радев, който заяви, че явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно.

"Какво на тъмно има в решение на НС, взето през януари 2023 г.? Какво "на тъмно" има по отношението на решението на МС от днес? Няма нищо скрито по отношение на договорите. Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината", категоричен е Николай Денков.

"В последните дни чувам приписани думи, които не съм казвал. Ясно обясних, че "Лукойл” се поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат съгласно нашето законодателство. Никога не съм казвал суми от типа, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, е по-скоро дезинформация. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания.”, каза още премиерът, цитиран от НОВА.

На въпрос пред кого "Лукойл” всъщност са декларирали, че ще си платят данъците, Денков отговори следното: "След предишните дискусии, с които беше взето решение за съкращаване срока на дерогацията до октомври 2024 г., "Лукойл" изпратиха едно съобщение, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при модернизиране на рафинерията. Това е причината аз да помоля моя началник на кабинета да се обади в "Лукойл” да ги попита те действително ли смятат да действат по този начин".

#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници