Таксата за пренос на руски газ скара правителство и президентство (ОБЗОР)

Таксата за пренос на руски газ скара правителство и президентство (ОБЗОР)

ФБ/МС

A A+ A++ A

Напрежение между президентство и правителство. Държавният глава Румен Радев даде на Конституционния съд наложената енергийна такса за пренос на руски природен газ през страната ни. От управляващото мнозинство го обвиниха в защита на интересите на Москва.

Таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на руски газ през България беше гласувана от парламента преди по-малко от месец и влезе в сила от 13 октомври. Мярката беше приета като част от ограниченията към Русия, заради войната в Украйна. Днес президентът даде решението на Конституционния съд. В позиция държавният глава заявява, че „необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията, европейското право и заплашват „Булгартрансгаз“ с фалит. Част от причините - не е ясно дали въведената вноска е данък, такса или мито. Радев отбелязва още, че между държавите членки на ЕС е въведена забрана не само за мита, но и за едностранно налагане на всякакви подобни такси, а при отношенията с трети страни се прилага обща европейска тарифа.

Снимка: НОВА

От правителството обаче видяха скрити мотиви. „Учудващо е, че президентът не защитава националния интерес. Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на руската федерация и на „Газпром". С това си действие Радев се обяви като защитник на регулатора. Това е срам за президентската институция”, коментира финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че изпълнението на закона няма да бъде спряно и първите вноски се очакват на 14 ноември.

Министър-председателят Николай Денков също не подмина темата: „Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е против интересите на България. Може би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам. Но това не защитава българските интереси”, категоричен беше премиерът.

Снимка: НОВА

Таксата засяга преноса на газ от „Турски поток", който през България се транзитира към Сърбия и Унгария. Те вече разкритикуваха мярката. Газопроводът през страната ни към Сърбия е и единственият начин, по който Северна Македония се снабдява с газ. Вчера от РСМ също предупредиха, че ако бъдат засегнати, ще поискат обезщетение. „Таксата не оскъпява газа на нито една от тези страни, защото са с точка на доставка. Тя единствено ще намали таксите на „Газпром”, посочи Асен Василев.

От Европейската комисия също нямало възражения. Във връзка с таксите, премиерът обясни, че е провел разговор с ресорния комисар. „Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Никой не е казал, че тази такса не е правомерна”, допълни той.

Управляващото мнозинство в парламента също защити гласуваната мярка и обяви, че няма да направи крачка назад. „Приветствам действията на правителството. Неслучайно пръв съм се подписал. И когато навремето го строяхме („Балкански поток”, бел. ред.), за да не ни обикалят през Турция, Гърция и къде ли не, дадохме на българския народ инструмент не само да печели, а да влияе върху геополитическите събития на Балканите”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Това, което президентът прави, е да лиши от 3 млрд. приходи държавния бюджет следващата година и да обслужи руския интерес”, смята Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Мотивите на президента, че мярката е противоконституционна, подкрепиха със своя позиция от „Възраждане”. Останалите парламентарно представени формации не коментираха темата.

#МС #президентство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници