Денков: Вотът не е компрометиран

Денков: Вотът не е компрометиран
A A+ A++ A

По никакъв начин не е компрометиран вотът. Ще гласувам с машина и винаги съм го правил. По-лесно е, по-удобно е. Аз вярвам на машините. Това заяви премиерът Николай Денков от Брюксел.

„Фактите са, че в момента машините работят като принтери, т.е. всеки, като гласува може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и от машината, да я пусне в урната и след това се броят тези бюлетини“, подчерта Денков.

Той добави, че от тази гледна точка е абсолютно ясно, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото вижда какво ще пусне като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини. „Виждам някаква теория на конспирациите и в този доклад, но можете ли да си представите човек, който ще прави нещо толкова конспиративно и ще го прави пред други хора, ще го прави на запис, който е наличен“, отбеляза премиерът.

Денков увери, че няма абсолютно нищо, което да е притеснително, освен това, че се използва цялата ситуация, за да се постави отново под въпрос гласуването с машини.

„Опозицията много иска да използва ситуацията като нов повод, с което да се опита да събори правителството. Това, което също знаем, е, че ГЕРБ и ДПС от много време искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи“, каза още той.

Премиерът допълни, че решението за гласуването трябва да бъде на ЦИК. „Кодът е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения“, обясни той.

Денков коментира отправените обвинения към заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Той заяви, че винаги в такива случаи е редно да се направи проверка и резултатът от нея да покаже дали той е нарушил някакви правила. „Трябва да видим дали е просто капан, или е нещо, което той е допуснал да се случи. Ако е допуснал грешка, разбира се, ще бъде освободен, но това трябва да стане след проверка“, заяви той.

Премиерът посочи, че политиците в Народното събрание трябва да решат искат ли да продължим по пътя, по който действахме досега, като подчерта, че резултатите вече се виждат. „Ако решат, че искат да преформатират управлението, тогава ще отидем в друг формат и резултатът ще бъде друг“, каза още той и уточни, че не е чул колегите от „Демократична България“ да са харесали този сценарий.

Според него очевидно опозицията иска да използва ситуацията като нов повод, с който да се опита да събори правителството.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино