Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си цена няма и 2 седмици

Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си цена няма и 2 седмици
A A+ A++ A

Акциите на Tesla Inc. загубиха близо една пета от стойността си в рамките на по-малко от две седмици с оглед на засилващи се очаквания, че търсенето на електрически автомобили започва да отслабва, съобщава Блумбърг.

Разпродажбата на акции на Tesla започна по-рано този месец, след като водещата компания за електрически превозни средства намали очакванията си за растежа в бъдеще. Това беше последвано от мрачни коментари от няколко световни автомобилни производители, както и от анализатори на Уолстрийт. Тази седмица пък производителят на батерии Panasonic Holdings Corp. и производителят на чипове ON Semiconductor Corp. също алармираха за слабост в електромобилната индустрия.

Предупрежденията натежаха върху акциите в автомобилния сектор на САЩ, който в същото време се бори с мащабни преговори със синдикатите относно заплатите.

Но спадът на акциите на Tesla се откроява, след като те поевтиняха с около 20% от 18-и октомври насам, в сравнение със спад от 3,6% на широкия фондов индекс S&P 500 и с 4% на технологичния индекс Nasdaq 100.

Това силно поевтиняване на акциите на Tesla означава, че за по-малко от две седмици компанията на Илън Мъск е загубила около 145 млрд. долара от пазарната си капитализация.

Графика на Tesla Inc. (в долари за акция)

Перспективите за автомобилния сектор като цяло се влошиха, тъй като високите лихвени проценти доведоха до рязко покачване на разходите за притежаване на автомобил. В съчетание с нарастващата инфлация способността на потребителите да си позволят големи покупки е намалена. Електрическите автомобили, все още сравнително нова технология с недостатъчно развита екосистема за зареждане, бяха засегнати първи.

Акциите на Tesla пострадаха най-силно с оглед на тяхното рязко поскъпване по-рано през годината. Докато част от тези предходни високи цени акциите на Tesla отразяваха потенциала на компанията за разработване на самоуправляващи се автомобили, голяма част зависят от способността ѝ да запази текущата си доминираща позиция в електромобилната индустрия и маржовете на печалбата.

Тъй като търсенето на електромобили намалява и агресивното намаляване на цените на колите на Tesla в последно време изглежда губи способността си да стимулира още повече търсенето, инвеститорите започнаха да се притесняват, а това се отрази в рязко поевтиняване на акциите.

#Tesla #Tesla Motors #Тесла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници