Илиан Илиев официално е новият треньор на България: Искам да играем по-смело и да сменим мисленето

Илиан Илиев официално е новият треньор на България: Искам да играем по-смело и да сменим мисленето
A A+ A++ A

Илиан Илиев официално беше представен като новия селекционер на България. Старши треньорът на Черно море заменя на поста Младен Кръстаич след слабите резултати на „лъвовете“ в квалификациите за Евро 2024.

В щаба на Илиев влизат Петър Костадинов и Георги Донков като помощници, Ясен Любенов ще е кондиционен треньор, Атанас Рибарски ще е анализатор, а Здравко Здравков ще е треньор на вратарите.

Новият селекционер на България сподели, че дълго е обмислял предложението, но се е почувствал длъжен да приеме. Неговата първа цел ще е нашите футболисти да заиграят с настроение. Илиан Илиев призна, че е имал по-добри финансови предложения от чужбина. По думите му всеки, който се чувства българин, е добре дошъл в националния отбор.

„Дълго мислих за това предложение. След като си прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска този комфорт. В такъв труден момент, в какъвто се намира нашият национален отбор, от който съм бил част, аз съм длъжен да дойда да помогна. Аз познавам голяма част от футболистите които са част от националния отбор и съм сигурен, че имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят. Трябва в тези кратки дни до важните мачове да се опитаме да променим мисленето и малко да им дадем самочувствие, да играем правилно тактически“, обясни Илиан Илиев защо е приел офертата и какви са плановете му.

„Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно да съвместявам поста национален селекционер с този на треньор в Черно море. Този лагер, който предстои, е седем дни и след това може би ще имаме десет дни, така че когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетаем нещата. Георги Донков ще е постоянно тук в София, така че един от щаба ще е винаги на разположение", каза Илиев на въпрос дали ще е трудно да съчетава двете длъжности – национален селекционер и старши треньор на Черно море.

„Първата цел за тези мачове, които идват е, че трябва да променим настроението. Като цели - естествено, най-добре е да побеждаваш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора, които имат ясно изразен стил, каквито за Унгария и Сърбия. За Лига на нациите сме в такава група, че сме длъжни да участваме и да се опитаме да влезем в по-горна група. Това са целите като настроение и позитивизъм. В много случаи в моята практика, когато сме излизали да играем за резултат не се е получавало, но когато излизаш да играеш, резултатите идват“.

„Треньорската професия и рискова и винаги си зависим от резултатите. В кариерата съм бил такъв, че изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно, не ми е мястото тук със сигурност няма да чакам ръководството. Не го казвам, че при най-малкия проблем ще си тръгна. Имах по-добри финансови предложения, но избрах да остана тук. Идвам с тази цел да помогна с нещо“, каза Илиев, след което говори за селекционната си стратегия.

„Конкретно да говорим за тактика и схеми мисля, че не е мястото. Виждате, че Младен Кръстаич се опита да вкара доста млади момчета и някои показаха, че имат място в отбора. Имаме много добра връзка със Сашо Димитров, винаги ще сме в услуга един на друг. Ще се опитаме да стесним кръга от играчи. Не сме страна с неограничени възможности. В средата има таланти, има хора. Ще взимаме и тези, които могат да помогнат на по-младите, винаги трябва да има няколко човека, които да помогнат в този преход. Сега в момента ще се съсредоточим върху наборите от 97-ми до 02. Всеки един, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор е добре дошъл“.

„Договорът ми е за 2 години и 7 месеца, лятото ще се прецени дали мога да си продължа контрактът с Черно море. Тъй като започва Лига на нациите, засега няма яснота“, сподели новият селекционер на "лъвовете".

„Ако тези хора (Илиан Илиев-младши, Виктор Попов, футболисти от Черно море) не бяха викани преди мен, може да се каже "тоя дойде и почна да вика от Черно море". Илиан направи добри игри при Ясен, за Виктор Попов няма нужда да говорим. Не съм дошъл в националния отбор да давам шанс за развитие на играчите на Черно море. Дойдох тук с тази цел да стабилизираме отбора, да показва добро лице", категоричен бе сегашният треньор на "моряците".

„И като футболист винаги съм казвал това, което мисля. Със сигурност няма да се променя. Искаме да започнем някаква промяна. Сложен съм тук, за да започна промяна от националния отбор, като си тръгна от тук да оставя нещо за хората след нас“.

„Със сигурност е добре всички български футболисти да играят, но като знаем особено в чужбина каква е конкуренцията, е трудно. Със сигурност е за предпочитане хората, които играят в България, да играят редовно. Не подценявам нашето първенство, но ще е за предпочитане българин да играе поне в 4-5 мача като титуляр, ако са шест между лагерите на националния отбор. Ето вижте Илия Груев - със сигурност германският и английският футбол се различават и хората му дават време за адаптация. Ще бъдем гъвкави, няма да поставяме условия. Ще обявя първите си повиквателни утре, нямаше как да ги обявя преди да стана треньор".

„Искаме да излезем малко по-смело да играем. Да, може да загубим, но ако играеш със страх, е по-вероятно да загубиш. Нека първо се стабилизираме, да видим къде сме и да започнем да надграждаме“, смята Илиан Илиев.

„Говорих не само с ръководството, а и със собствениците на Черно море, че имам две предложения. Това да не водя отбора до края на годината и да тръгна за чужбина, беше абсурдно. Собствениците казаха, че сме започнали нещо да правим и трябва да си го завърша. Да видим догодина как ще е“, завърши Илиан Илиев.

#Илиан Илиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници