Красьо Черния е невинен според Върховната касационна прокуратура

Красьо Черния е невинен според Върховната касационна прокуратура
Делото срещу Красимир Георгиев – Красьо Черния, бе образувано след избухването на лобисткия скандал в съдебната система през 2009 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховната касационна прокуратура (ВКП) смята Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, за невинен по делото за лъжесвидетелстване.

На заседанието на Върховния касационен съд в сряда стана ясно, че ВКП не поддържа протеста на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу оправдателната присъда на Красимир Георгиев, предаде „Медиапул“.

След като Софийският районен съд осъди Красьо Черния на 2 г. условно за това, че излъгал за познанството си с магистрати, Софийският градски съд го оправда, а Софийската апелативна прокуратура протестира решението пред ВКС.

Делото бе образувано след избухването на лобисткия скандал във Висшия съдебен съвет през 2009 г. Според огласените тогава слухове Красимир Георгиев обещавал на магистрати да им купи гласове във Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу 200 000 евро.

При разпита по дело за търговия с влияние Красимир Георгиев обясни, че не познава магистрати, а после призна, че познава тогавашния член на ВСС Стойко Стоев и Румен Лазаров, съдия в Плевен.

Прокуратурата обаче така и не уточнява в разпита дали Красьо Черния познава двамата в качеството им на магистрати.

Градският съд оправда сочения за лобист в съдебната система, защото е бил напълно наясно с ролята си в процеса и не е бил длъжен да казва истината, която може да бъде използвана срещу него.

В сряда Явор Генов от върховната прокуратура заяви пред ВКС, че не поддържа протеста на апелативната прокуратура и е съгласен с оправдателното решение на градския съд. В същото време Генов не е оттеглил протеста на колегите си от апелативната прокуратура, а единствено, че не е съгласен с него.

Според него връщането на делото в Софийски градски съд няма да спомогне за установяване на обективната истина. Върховният касационен съд обяви делото за решаване в срок.

#Красимир Георгиев #Красьо Черния #Върховен касационен съд #ВКС #Върховна касационна прокуратура #ВКП #търговия с влияние #лъжесвидетелстване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници