Ескперти прогнозират растеж на българската икономика с 4% след три години

Ескперти прогнозират растеж на българската икономика с 4% след три години
За възстановяване на икономиката ще помогнат по-скоро домакинствата, отколкото износа, обясни икономистът Кристофор Павлов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българската икономика има потенциал да расте с 4.5% годишно, но след поне още три години, прогнозираха експерти от една от големите банки.

Икономистите очакват потреблението през 2013 г. да се увеличи с почти 3%, предаде БНР.

За възстановяване на икономиката ще помогнат по-скоро домакинствата, отколкото износа, обясни икономистът Кристофор Павлов.

„Ако сте отлагали 3-4 години да смените автомобила си примерно, идва момент, в който човек си казва „Ами аз не мога да чакам повече". Така наречените естествени възстановителни сили на икономиката започва да се задейства. Нещо подобно се случва и с инвестициите", обясни Павлов.

Върху потреблението новият данък върху лихвите по депозитите няма да се отрази значително, коментира Павлов.

„Не сме все още страна, в която има натрупано твърде много богатство. С или без този данък общата картина няма да се промени значително. Приходите от този данък вероятно ще бъдат някъде около 100 млн. лева, докато общо индивидуалните разходи в домакинствата са от порядъка на 70 млрд. Аз бях против въвеждането на този данък с аргумента, че българската икономика се нуждае от повече стимули за инвестициите и за спестяванията, а не от по-малко", смята икономистът.

Според него лошите кредити на домакинствата са достигнали най-високата си стойност и вече намаляват, но все още е рано да се говори за ръст на кредитите за домакинствата, който се очаква да започне след 2014 г.

#икономика #България #данък #лихви #икономисти #експерти #Кристофор Павлов #кредити #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници