Топ синоптик каза кога се връща студът. Ето къде ще натрупа сняг

Топ синоптик каза кога се връща студът. Ето къде ще натрупа сняг

БТА

A A+ A++ A

След тези валежи, които преминаха вчера, от днес ще има повече слънце, мъглите ще са често явление, особено по поречието на Дунав, Марица и Тунджа. В петък отново ни очаква хладна вълна с превалявания и сериозно захлаждане. Температурите в планините в събота ще бъдат около минус 7 градуса.

Това каза синоптикът Петър Янков. По най-високите части ще вали сняг, стана ясно от думите му.

"Още в петък ще завали в местата, които са над 1000 метра надморска височина. Така че в събота на местата над 2500 метра ще има снежна покривка от около 10 см, като повече ще бъде снегът в Рила и Пирин. В неделя ще има повече слънце. Температурите в почивните дни ще се движат в рамките на 12 до 17-18", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че ще има и увеличение на вълнението на морето.

"В понеделник отново се повишават температурите, във вторник следва ново захлаждане, но температурите в населените места ще се движат между 10 и 15 градуса. При тези температури и преминаването на облачни дъждовни системи - по планините вали сняг. Но снежната покривка ще бъде незначителна. Така че следващата седмица очакваме валежи с количества до 15-20 литра на квадратен метър", подчерта синоптикът.

Янков предупреди, че във вторник и сряда се очаква бурно вълнение по морето, като вълните ще достигат 4-5 метра.

"Това затопляне, в което се намираме сега, започва горе-долу през 1850 година, като продължава до днес. В момента се намираме в апогея, след което следва едно постепенно захлаждане, но някъде след около 100-150 години, ако не се променят някои геофизични параметри на Земята, ще започне захлаждане. В Антарктида чувствително се повишава температурата на водата", разясни гостът.

Синоптикът коментира и червеното сияние, което беше видяно на няколко места в България: "Хипотезите са много - геофизиците констатират, че в този период е имало силна геомагнитна буря, но не чак толкова силна, за да предизвика такова сияние, което да се вижда от нашите географски ширини. За да се види такова сияние у нас, трябва да се осъществи на около 400 километра."

Янков е на мнение, че Западна Африка ще се отдели, ще стане остров и тогава ще настъпят изменения както в морските течения, така и на температурата.

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници