Скандал с чорапите на Костадинов в НС, купуваме Страйкъри за 2,5 млрд. лв. (ОБЗОР)

Скандал с чорапите на Костадинов в НС, купуваме Страйкъри за 2,5 млрд. лв. (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Плановете на кабинета и военния министър Тодор Тагарев за купуване на машини "Стайкър" за армията вече могат да бъдат задвижени, след като парламентът даде зелена светлина на новата сделка. Малко повече от 2 часа и половина продължи дебатът по темата, в него обаче "Възраждане" изляха и порой от неуважителни забележки към премиера Николай Денков като това, че е просто "специалист по сапуни и веро". Задвижването на сделката мина със 134 "за", 55 "против" ("Възраждане", БСП и ИТН) и двама въздържали се (от БСП). Тя е за около 2,5 млрд. лв.

"Нямаме партньор, който да поеме ангажименти, задължаваме държавата и данъкоплатците да плащат нещо, което може да дойде, може да не дойде, може да е същото, може да не е. Може да поискат допълнителни средства. Това не е проект за инвестиционен разход - там трябва да пише какво се доставя, с какви параметри", настоя Николай Дренчев от "Възраждане". Той определи договора като "нареждане за директна покупка или индулгенция за прахосване на държавни средства". В Афганистан пък наричали тези машини "гробници" и "ковчези", заяви негов съпартиец. Дренчев настоя, че цялата военна техника е важно да може да се сервизира от наши механици, според него с тези машини повредите няма да могат да се отстраняват навреме.

"През 2018 г. НС прие проект за бронирани машини на стойност 1,220 млрд. лв. Сега министър Тодор Тагарев предлага сделка повече от двойно по-скъпа от заложената тогава", припомни Костадин Костадинов от "Възраждане". И се ядоса, че купуваме над 35-годишна техника, отбелязвайки - "макар и произведена сега, тя е стар модел". "Може да се окаже, че ще трябва като с американските самолети тепърва да се строят заводи за тези машини", прогнозира той. Костадинов настоя, че за тези пари България може да преговаря за по-добри машини, от Франция или Германия например. "Лицето Тагарев предлага договор, в който няма опция за сътрудничество с българския промишлен комплекс, или това, което е останало от него, засилва се зависимостта на българската армия от чужбина", настоя той. Ако сделката се сключи, ще има пропилени приходи за държавния бюджет", смята Костадинов. "Възраждане" искали добро въоръжение, дори скъпо, но предлаганото от "марионетното правителство на специалиста по сапуни" не е добро. Освен това в България имало заводи, които могат да произвеждат машините, вместо това кабинетът щял да даде пари "като откуп, както ГЕРБ се откупиха с F-16 навремето". Костадинов се закани който подпише тази сделка, да си носи отговорността и да си излежи присъдата някой ден, пише "24 часа".

Борислав Гуцанов от БСП подчерта, че машините няма как да бъдат произведени сега. Според него българските офицери не заслужават да влизат в такива машини и да бъдат подлагани на риск. Съпартиецът му Иван Ченчев подкрепи вече казаните аргументи и също видя "престъпна дейност" в предложението. Той поиска да знае какво се предлага за сигурността и безопасността на нашите военнослужещи. Това, което се извършва, е скандално. Народното събрание е прескачано много пъти. Ако се навежда българската държава да обслужва интереси, това е гротеска и тези хора трябва да бъдат изметени час по-скоро", заяви той.

Единственото, което можел да реши Костадинов, е с какви чорапи да дойде на работа, обяви пък Искрен Митев от ПП-ДБ. Костадинов пък се пошегува с фетишите на Митев. "Почнахте от вратовръзки, вече сте на чорапи, не искам да мисля какво ще е следващото", заяви той, припомняйки старата им закачка от предния парламент.

Представителите на "Възраждане" се хилеха, докато министърът говореше, а председателстващата заседанието Росица Кирова им се скара и предупреди, че ще даде почивка, за да се успокоят.

"Лицето Костадинов си позволява многократно да отправи обиди към министър-председателя на Българя, няма да влизам в този тон", заяви Тагарев. И благодари за обстойните доклади по проекта.

Договорът ще бъде подписан от длъжностно лице, упълномощено от МС. В предложението, което е направено, това е директор на дирекция - еквивалент на длъжностното лице от американска страна. "Няма значение дали министър или зам.-министър ще подпише, отговорността е на тези, които са разработвали предложението", настоя министърът. Процесът за придобиване на техника продължавал повече от 10 г. първите задания за сухопътно въоръжение били още от 2012 г., за да се стигне до днес. Имало различни ходове. "Конкретно това писмо е изпратено от служебния министър на отбраната министър Стоянов. Ние продължаваме по този път. Нямаме лукса да зачеркнем всичко и да започнем отначало. Този подход е добър, може да вземете добро решение за българската армия и отбраната", призова той депутатите за подкрепа на проекта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници