Вдигат прага за регистрация по ДДС

Вдигат прага за регистрация по ДДС

pixabay

A A+ A++ A

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен, предлагат от Министерство на финансите, но не сме поискали нотификация от Европейската комисия.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен от сегашните 100 хил. лв. годишен оборот на 166 хил. лв., предвиждат промените в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента, пише Труд.

Вдигането на прага за регистрация по ДДС е заложено в управленската програма на правителството. Но от ГЕРБ отправиха обвинения към правителството на Денков, че още не са поискали нотификация от Европейската комисия за увеличение на прага за регистрация по ДДС. А без одобрение от Брюксел това не може да стане.

С промените в Закона за ДДС е предложено да бъде въведена глоба, ако фирма укрие от НАП, че държи голяма сума в брой в касата си. И в момента, ако в края на календарно тримесечие общата сума на налични пари в касите, размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица, шефове, работници и служители надхвърля 50 хил. лв., фирмите трябва да подадат в НАП тази информация. С промените в закона фирмите, които не изпълнят това изискване, ще бъдат глобявани от 1000 лв. до 4000 лв., а при повторно нарушение глобата ще бъде от 2000 лв. до 10 000 лв.

#ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници