Денков: Борисов казва много неверни неща, ще съдя Делян Добрев

Денков:  Борисов казва много неверни неща, ще съдя Делян Добрев

gov.bg

A A+ A++ A

Премиерът акад. Николай Денков обясни пред БНР, че би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство.

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени".

Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери министър-председателят. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата, уточни той.

Бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни, заяви Денков. По думите му също неверни са твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". Според него "12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи".

"Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС", коментира Николай Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че "г-н Борисов казва много неща, които не са верни".

По въпроса с дерогацията за "Лукойл" Николай Денков заяви, че ще съди Делян Добрев.

"Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. (…) За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" - България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев."

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни министър-председателят. Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По думите му на базата на тези становища е бил предложен "ясен поетапен преход" до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск.

Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.


#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници