Вигенин: Същината на сглобката е в икономическите интереси

Вигенин: Същината на сглобката е в икономическите интереси

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

"Ако постигна нещо това правителство, изобщо ПП, то е да върне ГЕРБ и Бойко Борисов в играта, същото се случи с Делян Пеевски. Никой вече не си задава въпроса как така Делян Пеевски по-често, отколкото Борисов, задава задачите – на НС, на председателя на Народното събрание, на министър-председателя казва какво да се случи. Стъпка по стъпка това, което беше неудобно, дори морално неприемливо, днес всичко е приемливо."

Това мнение изрази пред БНР Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на БСП за България и заместник-председател на Народното събрание. По думите му "ПП създават властови вакуум, в който влизат тези личности и те се възползват от това".

"Много често парламентът изземва функциите на правителството. Щуква му на някой от ГЕРБ или на някой от ДПС, че нещо трябва да се случи и задължаваме правителството да прави неща, които са решения без сериозен анализ, подхвърлени предложения и Народното събрание гласува, защото си имат мнозинство", обясни Вигенин. Според него не може парламентът да се превръща в квази Министерски съвет, "при това без последващ контрол".

Отношението на ГЕРБ към правителството Вигенин разчита така:

"Спектакъл, на който различните действия ги гледаме в продължение на месеци. От една страна, постоянни скандали и разправии, от друга страна – явно много добра спойка, която очевидно не е в такава степен публична, а някъде в сенките. Те ще си стоят заедно дотогава, докогато могат да напасват своите преди всичко икономически, бизнес интереси, някъде и политически. Това се случва в сенките, не пред очите на хората."

Той допусна, че при гласуването на бюджета за догодина от ГЕРБ ще искат да се разпише за пред хората къде какво трябва да се направи, а "в сенките ще бъде разписано и кой точно трябва да го прави".

ГЕРБ няма да напусне правителството, при положение, че има възможността "чрез решението по бюджета да се разпределят едни милиарди, където трябва", смята Кристиан Вигенин, според когото "тази политика е в ДНК-то на ГЕРБ" и "ГЕРБ превърна корупцията в държавна политика".

"ПП-ДБ също имат своите интереси и те ще бъдат внимателно съгласувани. Всичко това ще бъде за сметка на българските граждани, на перспективите за развитие на България, но кой от тази сглобка го интересува това? (…) Трябва да разберем къде е същината на тази сглобка. Идеята, че е някъде в едно посолство, е много хубаво обяснение за част от хората, но всъщност не е там. То е другаде – икономическите и бизнес интереси."

Дерогацията е необходима за България, но чрез тази дерогация не трябва да създаваме имиджови проблеми за страната, заяви Кристиан Вигенин. Той смята, че "не трябва да се премахне дерогацията, а да се засили контролът по това как тя се реализира".

Поради провалите във всяка една сфера считаме, че оставането на това правителство вече е контрапродуктивно, коментира заместник-председателят на парламента в предаването "Неделя 150".

Преди вота на недоверие по темата национална сигурност и отбрана, Вигенин посочи, че "единственото, с което се занимаваме напоследък, е внасяне на техника, закупуване на техника, ние просто я плащаме, още не е дошла – както за самолетите: първата, втората партида, сега "Страйкър"-ите". Според него "отбраната не е само да внесеш морално остарели машини".

"Ние чрез нашия вот посочваме проблемите и тестваме това мнозинство. Ако то не стои зад това правителство, очевидно се отварят много опции и след едни избори се създават нови възможности. Бих възразил, че няма нова политическа ситуация и нови нагласи. Тези местни избори показаха сериозно разместване на влиянието на формациите, на този етап на местно равнище", изтъкна Вигенин.

По темата "Шенген" той отбеляза, че няма лява партия в Европа от ПЕС, която да е против влизането на страната ни, а "съпротивата идва от другаде – консервативни и националистически кръгове в тези партии от ЕНП".


#Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници