Внимавайте с тази подправка! Предизвиква халюцинации!?

Внимавайте с тази подправка! Предизвиква халюцинации!?

pixabay

A A+ A++ A

Сигурно се чудите коя е тази подправка, която при големи количества предизвиква халюцинации? Вече има отговор на този въпрос, пише Блиц.

Тя може да се намери в много кухненски шкафове по света. С нея се подправят месо, колбаси или сосове. Става въпрос за индийското орехче.

Векове наред то е високо ценено в цяла Европа и Близкия изток. Купувано е не само заради вкуса му, но и заради полезните му лечебни свойства, които притежава.


Заради голямото търсене, подправката е скъпа, но цената ѝ е още по-висока поради трудния й добив. До 19 век дърветата, произвеждащи подправката, Myristica fragrans, растат само на едно място – островите Малука в Индонезия.

Днес подправката може да се намери в повечето местни супермаркети и малко от нас имат причина да се замислят за по-дългата ѝ история.

Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което също се среща и в други подправки и растения като магданоз и копър, но концентрацията му е най-изобилна в семената на индийското орехче.

В природата съединението служи като естествен инсектицид и акарицид (съставка токсична за акари и кърлежи), но в човешкото тяло може да действа по начин, подобен на мескалина. Това е така, защото се разгражда на съединения, които влияят на централната нервна система чрез засилване на невротрансмитера норепинефрин, хормон, който повишава сърдечната честота и кръвното налягане.

Ако се консумира в достатъчно големи количества, тази форма на интоксикация с индийско орехче може да предизвика халюцинации, гадене, объркване и замайване. Може да доведе и до много по-сериозни усложнения.

Интоксикация с миристицин

Хората са били наясно с токсичните ефекти на индийското орехче още през 16-ти век, но това не е нещо, за което обикновено се говори. Кръстоносците са консумирали семена от индийско орехче, докато са пътували на дълги разстояния. Подправката е служела като лекарство за болката в краката на кръстоносците.

Трябва да консумирате около 5 грама индийско орехче (около две чаени лъжички), преди психотропните ефекти да се проявят.

Интоксикацията с миристицин идва с доста силен махмурлук, който ще ви накара да се почувствате доста гадно за около два дни, но също така може да причини гърчове и сърцебиене. За съжаление, съединението може да причини кома и дори смърт (особено ако се използва в комбинация с други лекарства).

Потенциалните рискове, свързани с интоксикацията с индийско орехче, далеч надхвърлят психоактивните ефекти, които може да предизвика, предупреждават експертите.

#подправки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници