Кирил Петков: Отмяна на дерогацията преди 1 март носи рискове за доставките и цените на горивата

Кирил Петков: Отмяна на дерогацията преди 1 март носи рискове за доставките и цените на горивата
A A+ A++ A

Всичко преди 1 март носи реален риск според министрите, службите и постоянния представител за нарастване на цените на българския пазар и несигурност на доставките. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на брифинг след Съвета по сигурност.

По думите му те са готови да съкратят предложения срок от 15 март до 1 март за прекратяване на дерогацията.

"За мен беше важно да останат до края на срещата, за да се видят всички мнения. Всеки народен представител е длъжен да се запознае обективната информация и да вземе решение", коментира Петков напускането на представителите на ГЕРБ и ДПС на срещата още преди да е приключила.

"Агенция "Митници" има възможност да контролира износа. Сега прави насрещни проверки с държавите, които получават този износ. Бензин и дизела може да се изнася само за Украйна, там ще има проверки. За продукти с екологичен риск трябва да се препотвърди, че всеки един такъв износ има такова съдържание", посочи депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Базовият петрол на рафинерията винаги е бил руски. Спада на първите 50% и спада на вторите 50% имат голяма разлика. Първите 50% се смесват с руския петрол, при вторите трябва самата база да бъде сменена, за което се изисква технологично време", посочи Петков.

"Политическият капан, в който искат да ни вкарат, ако ние сме отговорни за българските граждани и спазят сроковете, които казват експертите, че минималните, включително 1 март, да ни обвинят, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и гласуваме с тях, и се качат цените на бензиностанциите, този риск и нашето правителство да бъде обвинено, че реално цените са вдигнати заради него. Този капан се използва от двете посоки да има политически загуби. От тази гледна точка, ние никога не сме си поставяли политическата репутация пред истинския интерес на гражданите. Аз няма, като съпредседател на "Продължаваме промяната", цялата държава да се вкарва в риск. Моят устрем също е да намалим паричните потоци към режима на Путин, но не трябва да е в ущърб на българските граждани. Няма да допуснем да има недостиг на дизел и бензин, нито цените да се покачат драстично на бензиностанциите, защото някой си прави политически заигравки", допълни съпредседателят на ПП.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници