Съзнателно хранене: Как да отслабнете, без да се измъчвате

Съзнателно хранене: Как да отслабнете, без да се измъчвате

pixabay

A A+ A++ A

Смята се, че отслабването не е лесна задача и че за да свалите излишните килограми, трябва да гладувате и да не излизате от фитнеса. Но и възможно да отслабнете, без да се измъчвате: ето как да го направите, като се храните съзнателно.
Рано или късно почти всеки човек се сблъсква с въпроса за отслабване: някои просто чуват откъс от нечия фраза за тренировки и диети, други получават неласкави коментари за собствения си външен вид, а някои просто не харесват собственото си тяло.

Но отслабването не е бърз процес и далеч не е просто. Много дами вярват в диети, които обещават сваляне на омразните килограми за седмица или две и в резултат на това сериозно подкопават здравето си, а също така формират напълно погрешна представа за отслабването.

За да имате желания плосък корем, не е нужно да живеете само на нискомаслено кисело мляко. Можете да отслабнете, без да се измъчвате, само като установите правилната връзка с храната. Ще ви кажем как да отслабнете, като се храните съзнателно: ето какво трябва да направите.

Не се опитвайте да „изяждате“ меланхолията и депресията
Не винаги ядем, за да задоволим глада си. Понякога храната играе ролята на утешител при продължителна депресия или помага за повдигане на настроението. Това е грешен подход: в допълнение към факта, че напълно ще забравите как да решавате проблемите, вероятно ще придобиете много здравословни проблеми и наднормено тегло, от които няма да е толкова лесно да се отървете.

Ако изпитвате силна душевна болка или тревога, повярвайте - храната не е това, от което се нуждаете. Парите, които харчите за голям брой „благини“, които често подкопават здравето ви, е много по-разумно да харчите за психолог: за разлика от храната, той със сигурност ще ви помогне да преодолеете вашите комплекси и проблеми и да се отървете от тях.

Опитайте нови здравословни храни, променете хранителните си навици
Отслабването не означава непременно строги ограничения и невъзможност да си позволите любимите храни. Можете и дори трябва да се отдадете на любимите си храни и един от начините да направите това без да се притеснявате за фигурата си, е периодично да опитвате нови здравословни храни и да променяте хранителните си навици.

Тялото ни е устроено по такъв начин, че с течение на времето да свикне с всичко, включително с определени храни. Отчасти така се формират нашите хранителни навици: когато ядем нещо дълго време, тялото свиква с този продукт и впоследствие започва да го „иска“.

Ако се опитате да въведете нови здравословни храни в диетата си, за които никога не сте чували, с течение на времето тялото ви ще свикне с тях и ще ги смята за любими. Не се колебайте да използвате това свойство: то е идеално за отслабване.

Никога не се подлагайте на диети
Процесът на отслабване, ако практикувате или се научите да ядете внимателно, няма да бъде бърз и много хора го намират за уморителен. Диетите обещават сравнително бързи резултати: гладувайте седмица или две (най-много месец) и ще получите плосък корем и стегнато, стройно тяло.

В никакъв случай не трябва да вярвате на подобни предложения, защото можете да разрушите собственото си здраве завинаги, като навредите, например, на метаболизма си. В допълнение, диетите, независимо дали са „гладни“ или не, могат във всеки един момент да доведат до срив и компулсивно преяждане, което да продължи дори и ако се върнете към предишния си хранителен режим. И това вече е изпълнено с много по-сериозни проблеми с наднорменото тегло. Наистина ли имате нужда от това?

Можете да отслабнете, без да се измъчвате с изтощителни тренировки и без да страдате от глад. Съзнателното отношение към храната ще ви позволи да отслабнете, без да прибягвате до тежка артилерия и без да навредите на здравето си.

А преди да отслабнете, би било хубаво да разберете защо изобщо имате нужда от това. Например, ако имате определени здравословни проблеми или защото не сте доволни от собственото си тяло. Но определено не е нужно да отслабвате, ако такова „желание“ се основава, например, на мнението на някой друг или на снимки от модни списания: само вие можете да решите как да изглеждате

#отслабване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници