Задава се потоп през уикенда, ще духат и опасни ветрове, алармират метеоролози

Задава се потоп през уикенда, ще духат и опасни ветрове, алармират метеоролози
A A+ A++ A

През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни. Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км/ч и значителните валежи, предупреждават от Метео Балканс.

През нощта срещу събота валежите над Западна и Централна България постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Около полунощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която ще е силно изразена от надморската височина.

Синоптичната обстановка до сутринта в събота над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. Валежите над тези райони ще са по-слаби по интензивност.

В Източна България ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности.

Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 - 120 км. /час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км. /час.

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници