2800 украински тира напират да влязат в Полша

2800 украински тира напират да влязат в Полша

Nexta

A A+ A++ A

На границата между Полша и Украйна се струпаха 2800 камиона, съобщи Nexta live. Превозвачите опитват най-различни маршрути и затова става струпване по трите КПП-тата на общата ни граница, казва представител на граничните служби на Украйна. Полските собственици на транспортни фирми започнаха на 6 ноември протест на границата с Украйна, като пропускат само някои камиони. "Нуждаем се от същата защита, каквато получават полските фермери", призовават те, предаде БТА.

"Искаме отново да бъдат въведени търговски разрешителни за украински фирми, тъй като броят на превозите им е нараснал 7,5 пъти. Преди избухването на войната в Украйна Полша е издала 160 000 разрешителни за превоз, а понастоящем те са над 880 000. До края на годината вероятно ще има до 1,2 милиона разрешителни за превоз. Искаме да защитим нашия пазар", казва Томаш Борковски от Комитета за защита на превозвачите и работодателите в транспортния сектор.

Превозвачите смятат, че би било логично да бъдат спрени лицензите за компании извън ЕС, докато не бъде проверен произходът на капитала им. Според полските транспортни компании при повечето от тях той идва от Русия.

Превозвачите настояват и за връщане към предвоенната практика за две отделни опашки - празни товарни автомобили и камиони, натоварени със стоки. Украйна в момента събира всички на една опашка, което означава, че времето за оформяне на митническите документи се удължава, понякога твърде много.

Организаторите на блокадата са се споразумели тя да приключи до 3 януари. Те обявиха, че ще разрешават преминаването само на камиони, транспортиращи животни, хуманитарна помощ и военна помощ. Личните автомобили също ще преминават свободно границата.

Словашките водачи на камиони организираха преди 2 дни 1-часова блокада на главния ГКПП между Словакия и Украйна в подкрепа на полските им колеги.

"Нашата цел е подкрепата на полските ни колеги, както и на всички товарни превозвачи в ЕС", посочват от словашкият транспортен синдикат, добавяйки: "Искаме от Европейската комисия (...) незабавно да въведе лицензи за доставки за украински превозни средства, защото европейските компании не могат да се конкурират с тях".


#Украйна #тирове #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници