За болните в психиатриите – 1 лев за лекарства на ден, два за храна

За болните в психиатриите – 1 лев за лекарства на ден, два за храна

pixabay

A A+ A++ A

Вдържавните психиатрични болници на пациентите се отпуска по 1 лева за лекарства и по два лева за храна на ден. Това каза Стела Николова от ПП-ДБ по време на дебата за създаване на временна комисия за защита на правата на психично болните.

Вносители на предложението за създаването на комисията са депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според Стоянова целта на комисията е да разреши голяма част от проблемите в психиатриите.

До предложението се стигна след кръгла маса в НС посветена на психиатричните грижи, на която стана ясно, че при тях не се отчита особено подобрение.

Стоянова цитира и негативните констатации в доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение.

В доклада е посочен, че липсват нормални условия в психиатриите ни, както и че няма напредък в състоянието на психиатричните грижи у нас.

Новата комисия ще проучва какви права на тези пациенти са нарушени според доклада, както и според проверката на омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Също така тя ще има за задача да изготви законодателни промени, които да гарантират правата на психичноболните.

Друга цел на временната комисия ще е да обсъди и предложи отпадане на института на запрещението.

Сред задачите са още извеждане на спазване на правата на пациентите на водещо място в Националната стратегия за психично здраве, както и да се предприемат нужните стъпки за деинститунационализация и зачитане на личния избор на психичноболните.

Временната комисия ще се състои от 12 депутати - по двама от всяка парламентарна група.

Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че предложението за комисията е писано от НПО сектора. Цвета Рангелова от „Възраждане“ обвини вносителите на проекта в тежка некомпетентност заради идеята да се обсъди поставянето под запрещение.

Според нея Стела Николова не знае, че за да бъде поставено едно лице под запрещение се минава по дълга съдебна процедура и се взема най-доброто решение за въпросното лице.

Цветан Предов от ИТН коментира, че препоръките за подобряване на условията в психиатриите са още от 2018 г. И е крайно време да се направи нещо.

#психиатрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници