Червен код за опасно време, сняг над 30 см в 6 области у нас в събота

Червен код за опасно време, сняг над 30 см в 6 области у нас в събота

pixabay

A A+ A++ A

Червен код за опасно време в събота. От НИМХ предупреждават за обилни снеговалежи в шест области на страната - Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Очаква се да се образува снежна покривка над 30 см. За повечето области на страната е обявен оранжев код, а в област Бургас той е жълт.

В събота още преди обяд валежите ще са от сняг – първо по планините, след това около тях и в ниската част на страната. Ще вали в различна степен и интензитет на много места, без Югоизтока, където се очаква дъжд в значителни количества. Снеговалежите ще са интензивни и с натрупване в планините, в много райони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската равнина – най-вече в Североизтока.

Междувременно ще духа и силен студен вятър, който ще е предпоставка за навявания, особено по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминация в неделя. В крайните североизточни райони отново са възможни ураганни ветрове, предаде "Нова".

Дневните температури до края на седмицата ще отбележат рязко понижение – от пролетния интервал в петък между 12 и 17-18 градуса – до зимния диапазон – между 0 и 5 градуса в неделя. Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат почти навсякъде с тенденция за мразовита сутрин в понеделник.

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници