Още 7 полицаи го отнасят заради окървавения протест

Още 7 полицаи го отнасят заради окървавения протест
A A+ A++ A

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София, съобщава Нова телевизия. До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.

Психологът от Института по психология на МВР Марияна Зарова каза пред репортера Мариета Николаева, че не се проверява психологичната пригодност на служителите на реда, освен, ако не проявят тежки симптоми.

На въпроса какво вижда на клиповете с полицейско насилие от протеста на футболните фенове тя отговори, че е гледала как хора в униформи бият граждани.

„Контекстът е един протест, обявен като мирен, и преминал с множество провокации, с много тежки реакции от двете страни, което вероятно е обвързано и с това, което виждаме на тези клипове. Обвързано по някакъв причинно-следствен начин“, заяви Зарова.

„Провокациите вдигат нивото на гняв в полицейските служители, който се удържа по начин, в който професионалната роля го предписва и го изисква. За съжаление, при някои хора този механизъм в някакъв момент на удържане на този гняв се срива и ставаме свидетели на подобни сцени“, обясни тя.

„Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо“, заяви психологът.

На въпроса как се стигат дотук тя отговори, че факторите са много и те са с кумулативен ефект, с натрупване във времето. „В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с такова намерение“, изтъкна специалистът.

Тя разкри, че средно по десет полица годишно показват симптоми и минават процедура за професионална пригодност съгласно Наредбата за вторичен психологичен подбор при рисково и дезадаптивно поведение.

„Толкова са били насочванията. До момента случаите, които сме имали по тази наредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с прекомерна злоупотреба с алкохол, в крайните фази на алкохолната зависимост. Имало е случаи на прекомерно отсъствие по най-различни причини и неизпълнение на служебни задължения. Досега не са били изпращани по тази наредба за вторичната психологична пригодност полицаи, които са извършвали полицейско насилие. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се провеждат следствени действия“, заяви Зарова.

Тя се опита да обясни и как изглежда психопрофилът на полицаите, които видяхме от кадрите с насилие.

„Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те трябва да научат, да развиват след това и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е нападнат, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, ако се чувства силен, да контраатакува. На полицаите това не им е позволено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И вероятно това може да обясни тези инциденти“, каза още експертът от Института по психология на МВР.

#полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници