Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната ОБЗОР

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната ОБЗОР

pixabay

A A+ A++ A

Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица населени места в страната, а денят е неучебен за учениците от над 280 училища в тринадесет области.

Служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) са реагирали на 1076 сигнала за произшествия през последното денонощие. За ликвидиране на произшествията във връзка с усложнената метеорологична обстановка са участвали 191 екипа, евакуирани са 288 души, съобщиха от МВР на сайта си. Информацията е актуална към 06:00 ч. тази сутрин. Ликвидирани са 55 пожара и са извършени 1007 спасителни дейности и помощни операции.

Над 20 населени места все още са без ток, други нямат вода, денят е неучебен. Девет населени места във варненска община Аксаково, са недостъпни, 13 села са без ток, както и част от град Аксаково. Всички села в община Провадия са без електрозахранване.

Бедствено е положението в община Трявна, седем дни ще са в обстановка на бедствие в област Добрич поради висок брой села без ток и вода и труден достъп по пътищата.
В община Добричка учениците няма да са на училище днес.

Неучебен ден за над 280 училища в 13 области в страната

В Разградско зимната обстановка остава усложнена. Затворени за движение са все още всички пътища в областта. Сутринта е получен сигнал за закъсал тежкотоварен автомобил край Цар Калоян. Снощи снегорин, почистващ пътя към Търговище също е аварирал, но вече е изтеглен от пътя. Към момента на терен работят над 20 снегопочистващи машини работят.

Населените места в седемте общини в областта без електричество са още много. Екипите на електроразпределителното дружество работят и поетапно отстраняват авариите.

Днес е неучебен ден за училищата в седемте общини в областта. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на засе

В община Силистра обстановката е същата - бедствено положение и неучебен ден, но детските градини и ясли ще работят. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени, навсякъде има населени места без ток и вода.

В община Омуртаг е в сила бедствено положение за 48 часа, учениците са в принудителна ваканция.

В община Криводол е обявено бедствено положение до вторник. Частично бедствено положение беше обявено и в община Враца.

Понеделник е неучебен ден за училищата, детските градини и яслите в общините Враца, Мездра, Криводол, Борован, Хайредин, Оряхово и Роман.

За авариен ремонт днес ще бъде спряна една от подстанциите във Враца и голяма част от града ще остане без ток между 09.00 и 11.00 часа.

В седем от осемте общини в област Русе е неучебен ден за всички училища и детски градини заради липсата на ток.

В област Плевен все още има населени места без електрозахранване, няма вода в областния град заради липсата на ток. Днес няма да се учи в Горни Дъбник, Николаево, Садово и още 6 села.

В София продължава разчистването на улиците след обилния снеговалеж и множеството паднали дървета през изминалите два почивни дни.

Над 100 са сигналите, на които аварийните екипи на Столична община са реагирали през изминалата нощ. Очаква се експерти на дирекция Зелена система да извършат оглед за санитарна сеч на определни места на територията на столицата, за да бъдат предотвратени инциденти, каквито наблюдавахме в последните два дни.

През изминалата нощ са обработени улиците на масовия градски транспорт. От сутринта се обработват тротоари, приоритетно се почистват подходите към метростанциите, спирките на градския транспорт.

По столичните улици и булеварди се виждат снегорини. Няма затворени пътища в понеделник сутрин.

Заради ниските сутрешни температури има заледени участъци. Собствениците на търговски площи в центъра на София са длъжни да се погрижат за пространствата пред обектите си.

Градският транспорт изпълнява редовните си маршрути, с изключение на временно скъсените на трамвайни линии 10 и 23. Трамвай №10 ще се движи от ж.к. „Западен парк“ до площад „Журналист“ до разчистването на трасето в лесопарковата част и възстановяване на контактната мрежа от паднали клони. От утре ще бъде пуснат заместващ автобусен транспорт.

Движението на трамвайна линия 23 е от ж.к. „Гео Милев“ до депо „Искър“.

Възстановена е работата на над 20 светофарни уредби, на които са отстранени технически проблеми вследствие на силния вятър и валежите.

Десет автобуса са блокирани край Велико Търново. 10 автобуса със стотици пътници са блокирани и в района на Паволче, Врачанско.

Временно е спряно движението през Прохода на Републиката за автомобили над три тона и половина, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Заради зимните условия движението на 26 ноември беше ограничено на много ключови пътни артерии в страната и в областта.

Почти през целия ден за движение бяха затворени проходите "Хаинбоаз" и "Шипка", а много населени места останаха без електричество.

#бедствено положение #частично бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници