Израел и Хамас удължиха примирието

Израел и Хамас удължиха примирието
A A+ A++ A

Израел заяви минути преди 7 часа тази сутрин - крайния срок на временното примирие с "Хамас", че то ще бъде удължено, като се отчитат усилията на посредниците за продължаване на процеса за освобождаване на заложници. От страна на "Хамас" също бе потвърдено, че и днес ще бъде спазвано прекратяването на огъня.

По-рано тази нощ Израел предупреди, че ще възобнови военната активност в Ивицата Газа, ако до изтичането на крайния срок не получи списък със заложници за предаване, според зададените изисквания. Същевременно "Хамас" е предложил да предаде още седем души - жени и деца, както и телата на трима, за които твърди, че са загинали при израелските бомбардировки в анклава. От израелска страна обаче е бил получен отказ. Броени минути пред изтичането на примирието двете страни потвърдиха, че то ще бъде удължено.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив за разговори с израелски лидери. Според палестински източни той ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас. Блинкън ще настоява за удължаване на примирието и увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Предвижда се също да бъде разгледан въпросът за задаващото се настъпление на израелските въоръжени сили в южната част на Ивицата Газа. САЩ призовават Израел да обърне по-голямо внимание на защитата на палестинските мирни граждани и да избегне разселването им.

#Израел #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници