Андонов: Желаната ГЕЦ от „Газпром“ не е подарък

Андонов: Желаната ГЕЦ от „Газпром“ не е подарък
По думите на Андонов, бонусът е бил представен като такъв на пресконференцията, но всъщност разговор за газови централи се води още от второто посещение на министър Добрев в Москва. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Обявената като бонус към договора за „Южен поток“ между България и „Газпром“ газова електроцентрала в страната не е подартк, заяви шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

В четвъртък се състоя церемонията по подписването на два договора между България и Русия – за инвестиционното решение на газопровода „Южен поток“ и за газовите доставки. От руска страна договорът беше подписан от представители на „Газпром“, от българска, съответно - от изпълнителните директори на „Булгаргаз“ Димитър Гогов и на БЕХ Михаил Андонов.

По думите на Андонов, бонусът е бил представен като такъв на пресконференцията, но всъщност разговор за газови централи се води още от второто посещение на министър Добрев в Москва, цитира го Информационна агенция „Фокус“.

България още тогава е заявила, че Националната електрическа компания (НЕК) има няколко терена, които са близки до инфраструктура - газова, електрическа и пътна, каза шефът на БЕХ.

При проявен интерес от „Газпром“ може да се направи смесена компания, с която да се изградят термични централи с газ за евентуален студен резерв или за продажба на електроенергия извън България.

Андонов обясни, че е създадена такава работна група между БЕХ и „Газпром“ и са били проведени няколко срещи.

Руски специалисти са посетили България, видели са площадките и е трябвало да направят анализ доколко е икономически изгодно тяхното ползване за такива централи.

„И сега г-н Милев точно това каза, че отпреди дни те са готови с резултата. Даже и той нямаше конкретна информация, очакваме от тях да получим този анализ и да седнем на масата да преговаряме“, каза Андонов.

От това кой ще финансира тази проекти, при какви капиталови параметри ще бъдат реализирани те и след това - каква ще бъде цената на газа, с която те ще работят, зависи колко ще бъде изгодно за България да има построена ГЕЦ от „Газпром“, коментира Андонов.

„По техни твърдения и сериозни заявки те също гарантират, че при възможно изграждане на такива централи можем да получим още голямо намаление на цената на газа“, коментира Андонов.

Според него всички договори, подписани от България с руската „Газпром“, няма да доведат до никакви зависимости от Русия, още повече с газта, която ще идва по „Южен поток“.

По „Набуко“ също се работи много интензивно, премиерът обяви 10 януари като дата за стартиране на първия етап от изграждането на „Набуко“, припомни Андонов.

По неговите думи се водят преговори с „Шах-Дениз 2“, работи се интензивно и по интерконекторите. На 1 март 2013 г. ще се направи първата копка за газовата връзка с Гърция, от август стартира строителството и върви в график с Румъния.

„Така, пак казвам, всички тръби, които минават през България, ще носят само приходи на държавата и ще водят до снижение цената на газа“, категоричен бе Андонов.

На въпрос кой от двата проекта – „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, е по-важен за България, изпълнителният директор на БЕХ каза лаконично, че няма съпоставка.

„Това, че някои сравняват милиардите евра и двата проекта, просто... Ще се въздържа от коментар. „Белене“ е съвсем различен проект, започнат е по различна схема. Не е изпълнено нормалното предпроектно проучване, с всичките му изисквания за създаване на проектна компания и форма на финансиране“, коментира Андонов.

Той заяви, че при „Южен поток“ нещата са различни, защото има проектна компания и направени предпроектни проучвания. В момента текат конкретните действия по изготвянето на ОВОС. Има изготвен финансов модел.

Процедурата по избор на финансираща структура ще стартира, като изборът ще бъде за синдикат от банки, а не както се спекулира, че „Газпромбанк“ ще дава парите.

„Ако беше така, досега да ги е дала и да е започнало строителството. След като се изберат финансиращи институции и започне строителството, то ще покаже какви са положителните резултати от този проект“, каза Андонов.

#Делян Добрев #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Бойко Борисов #газопровод #газ #договор #министър-председател #Алексей Милев #НЕК #Михаил Андонов #БЕХ #Български енергиен холдинг #газова електроцентрала #„Газпром" #България #„Южен поток" #ГЕЦ #„Булгаргаз“ #Димитър Гогов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници