Как да познаем кога рибата е прясна?

Как да познаем кога рибата е прясна?
A A+ A++ A

Рибата е вкусна и здравословна храна, но е важно да я избираме и съхраняваме правилно, за да се насладим на всичките ѝ качества.

Как да разпознаем прясна риба? Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разпознаете прясна риба:

Слуз: Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна или плътна, това означава, че рибата е престояла твърде много време.

Люспи: Люспите на прясната риба са блестящи и плътно залепени до тялото ѝ. Ако люспите са разкъсани или лесно се отделят, това означава, че рибата не е прясна.

Очи: Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали. Ако очите са мътни или хлътнали, това означава, че рибата не е прясна.

Хриле: Хрилете на прясната риба са с наситен цвят, без да са изсъхнали. Ако хрилете са сивкав цвят или са изсъхнали, това означава, че рибата не е прясна.

Аромат: Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило. Ако рибата има неприятен мирис, това означава, че не е прясна.

Месо: Месото на прясната риба е много плътно, еластично и доста трудно се обезкостява. Ако месото е меко или лесно се обезкостява, това означава, че рибата не е прясна.

Как да съхраняваме рибата правилно

Прясната риба трябва да се съхранява в хладилник при температура от 0 до 4 градуса по Целзий. Най-добре е да я поставите върху натрошен лед, за да се запази свежестта ѝ.

Ако трябва да съхранявате рибата за по-дълъг период от време, можете да я замразите. Замразената риба може да се съхранява във фризера до 3 месеца.

#риба #рибар #рибари #рибарите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници