Борисов: Когато някой се захваща с Пирогов, правителството пада

Борисов: Когато някой се захваща с Пирогов, правителството пада

БГНЕС

A A+ A++ A

"Когато някой се захваща с Пирогов, правителството пада", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Изказването му е по повод уволнението на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" вчера. Около обяд министърът на здравеопазването реши да осбободи временно изпълняващият длъжността д-р Валентин Димитров. Веднага след това ГЕРБ и ДПС провалят кворума на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която трябва да гласува на второ четене данъчните закони. По-късно Десислава Атанасова и Делян Пеевски обявявиха бойкот на правителството. Малко по-късно СГС спря уволнението. Късно вечерта с позиция излезе и премиерът Николай Денков, който заяви, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Той добави, че е крайно време да се разберем кой какви правомощия има.

Рано сутринта Борисов заяви, че казусът с Пирогов не е нещо дребно. Той изтъкна, че към момента има действащ документ, касаещ назначенията на министри, зам.-министри и областни управители. По думите му в този документ са разписани всички назначения, свързани с изпълнителната власт. Борисов определи уволнението като лична вендета и опита да обвърже казуса не с одитния доклад, а със случая с Мустафа Емин. Според него "тези поръчкови уволнения и назначения ние няма да ги допускаме, защото не са и правилни".

Правителството няма да пада

Лидерът на ГЕРБ определи като "пълна глупост" твърденията, че партията му се опитва да счупи сглобката.

Той отрече твърденията, че коалиционно споразумение няма, но не заради тях:

“Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение”, каза бившият трижди премиер.

Скоростно се връща казуса с дерогацията

Бойко Борисов смята още, че с вчерашното си изказване Денков ги пратил да си вършат работата, а те това и направили с внасянето на нов законопроект за прекратяване на дерогацията. Той даде заявка, че това ще се случи въжможно най-рано. Междувременно още днес и в рамките на пленарното заседание е насрочена извънредна енергийна комисия, която ще се занимава именно с идеие за прекратяването на дерогацията.

Кой е от сутрин до здрач е с Пеевски?

Борисов заяви, че ГЕРБ и ДПС по случайност се обединили зад уволнения директор на Пирогов. По думите му обаче истинските съюзници на Пеевски били от ПП-ДБ. Той добави, че след заседанията отивал в централата и си гледал кметовете, докато лидерите на ПП-ДБ до вечерта стояли в кабинета на Пеевски.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници