Денков разкри пред студенти най-големия проблем на България

Денков разкри пред студенти най-големия проблем на България

МС

A A+ A++ A

"В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската или проевропейската насока за развитие на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията.” Това заяви премиерът Николай Денков на дискусия със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията, който се отбелязва на 9 декември.

Дискусията в Министерския съвет се състоя по покана на премиера и в нея се включиха още министърът на правосъдието Атанас Славов, началникът на кабинета на министерството на правосъдието Борислав Ганчев както и Михаил Бояджиев - старши правен експерт по въпросите за борба с корупцията на Базелския институт по управление към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Министър-председателят представи пред студентите напредъка на България в борбата с корупцията в последните месеци и подчерта, че нетърпимостта към измамите и злоупотребите не е идеологически въпрос, а прагматичен подход, който води до по-добър живот за хората.

Премиерът обърна внимание, че една от основните задачи на това правителство е заедно с парламента да проведе конституционна реформа, по която има значителен напредък. “Залогът е изключително голям. И това е залогът, заради който ние сме в този Министерски съвет - да работим за проевропейската и антикорупционната посока, защото дълбоко вярваме, че това е начинът да направим България едно по-добро място за живеене. В зависимост от това как се справим с тези две големи задачи през следващите седмици и месеци зависи какъв ще е животът ни през следващите 10 - 15 години.”

Министър Атанас Славов отбеляза отмяната на мониторинга за България като доказателство за напредъка на страната ни в последните месеци по отношение на върховенството на правото. Той спомена и че до края на годината ще бъде създадена и новата Комисия за противодействие на корупцията в изпълнение на приетия през октомври Закон за противодействие на корупцията.

Михаил Бояджиев представи резултатите от проучване на Базелския институт, проведено в началото на тази година, според което случаите, свързани със санкциите "Магнитски" и корупционните скандали в сектора на строителството на магистрали и пътища, са най-известните примери за корупция в България. То показва и че българите понастоящем имат много ниско доверие в прокуратурата и смятат съдебната система за сектора, който е най-засегнат от корупцията.

В отговор на въпроси от студентите премиерът Николай Денков отбеляза, че освен законовите и управленски механизми, средство за борба с корупцията биха могли да бъдат и етичните кодекси. Той подчерта и че тонът на политическите лидери е от ключово значение за установяването на почтеността като висша ценност и принцип на управление.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници