Бурни емоции и реакции в НС след приемането на промените в Конституцията на първо четене

Бурни емоции и реакции в НС след приемането на промените в Конституцията на първо четене

БТА

A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

На първо четене: Парламентът прие промените в Конституцията

Не закъсняха и реакциите от представителите на парламентарните групи в Народното събрание, като коментарите бяха смесени.

Борисов: Между първо и второ четене има малки детайли

Между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят, коментира приемането на първо четене на промените в Конституцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Според него е важно, че трите парламентарни групи - на ГЕРБ–СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС са успели да осигурят 163-ма депутати за гласуването. Борисов допълни, че е изненадан, че не цялата парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е била в залата.

Тепърва ще се обсъди както с ПП-ДБ, и с ДПС, отпадането на двойното гражданство за министри, каза още Борисов. Според него, ако се намери съгласие, то трябва да отпадне, защото вече поколения българи живеят навън, има много успели българи, които не биха искали да си заменят двойното гражданство, а бихме могли да ги ползваме като министри и те ще бъдат успешни.

Христо Иванов: Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения

Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения, това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като по-рано днес парламентът прие на първо четене промени в Конституцията.

"Те са необходима база и рамка за по-нататък, усилия, но ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи по съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа. Ще има промени и в процесуалните закони", допълни Иванов.

По думите му добрата новина е, че в парламента има конституционно мнозинство, което ще работи за подобряването на всичко.

Това е началото на реформата, оттук нататък предстоят редица промени, посочи и Атанас Атанасов.

Петков: Направихме основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме през последни две години

"Днес беше основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме през последни две години. Това, което иска да кажа на всички българи е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество". Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти.

По думите ми това, че се правят тези промени, е наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото.

"Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост", каза още Петков.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също коментира приетите промени в Конституцията. По отношение на срокове и задвижване на Конституционната процедура, той се обърна към журналисти да "сметнат дните" и заяви, че смята, че преди Коледа до ваканцията ще приключат.

"Смятам, че ще достигнем до консенсус в името на България", заяви той.

"Това, което се случва днес, е фалшив дебат за "фейк" Конституция. Повече от три часа ще отделим за фалшив дебат за текстове, които са мъртвородени и на второ четене няма да бъдат гласувани. Вносителите се отказват от смятана на националния празник, остава си 3-ти март, отказват се от двойното гражданство на висшите държавни служители и от съдебната реформа", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Нинова коментира, че смисъл от дебата щеше да има ако някой от вносителите беше излязъл на парламентарната трибуна и беше признал, че това не е истинският проект за промяна на Конституцията, а реалният предстои да бъде гласуван скоро, а след това да ги призове да го подкрепят на първо четене, за да може същинският дебат да може да започне след това. "Сега е безсмислен разговор за мъртви текстове, които няма да видят бял ден", смята тя.

"Предлаганите промени в Конституцията са в правилната посока, важно е, че се създават два независими съвета – на съдиите и на прокурорите". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Атанас Славов и допълни "Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани".

"Едно от предложенията, които вярвам, че ще бъде консенсусно, е ясно да се запише, че съдебната власт е независима, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт", допълни Славов. Според него консенсусно ще бъде и предложението мандатът на двамата председатели на съответните съвети да е седем години, на главния прокурор - намален на пет години.

#НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници