Борисов: Мечка гони ли те, ще те хване

Борисов: Мечка гони ли те, ще те хване
„Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма", казва Борисов пред министрите си на заседанието на кабинета в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спасение от мечката няма – гони ли те, ще те хване, е заявил премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата на Министерски съвет, пунликувана в петък.

С промени в Закона за лова и опазване на дивеча, се забранява ловуването на кафява мечка, се вижда още от текста.

По изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни – това са мечките стръвници.

„Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма", казва Борисов пред министрите си.

„Да се дадат на стопаните електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за" приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак...", посочва премиерът.

Борисов констатира голям ръст в популацията като отбелязва,че никога не е имало толкова мечки в България именно поради тези забрани да се ловуват и да се отстрелват.

„За радост имаме много и хубава популация. Следете внимателно въпроса. Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система – веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него", казва още Бойко Борисов.

Той подчертава, че много обича животните, а по думите му, българските гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани „е прекрасно", защото това е жива природа.

„Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56 – 57 км в час", заключва по темата премиерът.

#Бойко Борисов #премиер #мечка #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници