Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, това са фактите

Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, това са фактите
A A+ A++ A

Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност", заяви Кирил Петков пред Дарик радио.

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия. Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

И отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Той коментира, че ако се стигне до сделка за "Лукойл", една опасност, която не иска да се случи, е да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият купувачи, които българското общество да не ги знае.

"Едните може да са скрити руски купувачи, ужким през западен инвеститор. Другият вариант е да са някакъв консорциум с някакви скрити български купувачи с неясни капитали, с някакви чужди скрити купувачи с неясни капитали зад някаква офшорка", посочи Петков.

"Това си е частна сделка, "Лукойл" има пълен избор на кого да го продаде, но аз искам собственикът да се знае, да бъде с добра репутация, и ако може, да има даже компонент, в който законът за корупцията в чужбина е сложен за масата, така че да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри", допълни той.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници