2 неочевидни признака на висока емоционална интелигентност

2 неочевидни признака на висока емоционална интелигентност

pixabay

A A+ A++ A

Емоционалната интелигентност е доста млада концепция: това не е някакъв вид „IQ“, чийто тест може да се направи на всеки ъгъл. Как да определите нивото на вашата емоционална интелигентност? Ето знаците, които ще ви помогнат за това.
Емоционалната интелигентност, която помага за по-доброто разбиране на партньора и хората около тях, беше открита от учените не толкова отдавна. За първи път е описана от група учени едва в края на миналия век, през 90-те години.

Накратко, емоционалната интелигентност е нещо като способността да разпознавате емоциите и намеренията, които другите хора изразяват: „емоционално интелигентен“ е човек с доста висок интелект от този тип обикновено има много добра разбиране на хората и другите хора, техните желания, а понякога може да разбере с един поглед дори непознат, все едно, че пред него стои стар приятел.

Как можете да определите наличието (или липсата) на такъв интелект у себе си?
По някаква причина се смята, че днес това може да стане само с помощта на дълги и скъпи специализирани тестове. За щастие това не е така: можете сами да определите нивото на емоционална интелигентност, без да прибягвате до помощта на специалисти. Ето как.
Два фини признака ще ви кажат дали имате висока емоционална интелигентност.

Първи признак: можете лесно да опишете чувствата си с думи
По отношение на лексиката, като правило, хората се разделят на две или три категории: има абсолютни „нули“, които не могат да свържат дори две думи на кръст, има „средни“, които повече или по-малко уверено могат да опишат заобикалящата реалност и има „генерали“, които имат наистина огромен, необятен речник и няма да им е трудно да опишат какво чувстват в момента.
Смята се, че хората с висока емоционална интелигентност могат лесно да опишат чувствата си. „Не знам как да обясня/какво да кажа“ – те никога не казват това. Ако ви се отдава лесно да намирате правилните думи, за да опишете широк спектър от емоции, тогава вероятно сте добре и със самата си емоционална интелигентност: най-вероятно нивото ви е над средното.

Втори признак: любопитни сте към хората около вас
Независимо дали сте склонни към екстровертност (лесно намирате общ език с хората и общувате с тях), или, напротив, към интровертност (предпочитате изключително тесен социален кръг и самота пред шумна тълпа), ако имате високо емоционална интелигентност, вие вероятно също ще имате повишено любопитство към другите, което може да се прояви по напълно различни начини.

Ако сте високо интелигентен емоционално, мислите и стремежите на другите хора вероятно няма да ви оставят безразлични. Можете лесно да се отделите от външния свят, да се потопите в мисли и предположения за това, за какво мисли този или онзи човек, какво чувства този или онзи човек, какво иска…

Някои хора с висока емоционална интелигентност дори имат забавен навик: понякога могат да се опитат да отгатнат какво ще направи или каже човек в тяхното зрително поле за отрицателно време. И което е най-изненадващо, че предположенията им често се оказват много точни.

Както можете да видите, разпознаването на висока емоционална интелигентност в себе си не е толкова трудно. Изброените по-горе признаци показват висока емоционална интелигентност, но за да ги забележите, трябва да имате навика да наблюдавате себе си и състоянието си.

#интелигентност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници