Започва ли се? Учени създадоха компютър с истинска мозъчна тъкан, отгледана от стволови клетки

Започва ли се? Учени създадоха компютър с истинска мозъчна тъкан, отгледана от стволови клетки
A A+ A++ A

Учени създадоха компютър с истинска мозъчна тъкан. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Процесорите, върху които се обучава изкуственият интелект, просто обработват информация. "Те нямат тези две качества, които има нашият мозък – да обработва информация, но и да я складира като памет. Нашите неврони имат двойствената функция да запаметяват и обработват едновременно. При изкуствения интелект това е разделено“, обясни доц. Тодорова.

Разработчиците стигат до извода, че за да бъде преодолян този дефицит, в който просто се използва наличното знание, без да се излиза извън него, могат да свържат органоиди с изкуствена невронна мрежа. "Това не е истински мозък. Органоидите са отгледани от стволови клетки – това са елементи от нашия мозък с подобна функционалност. Те нямат собствени мисли, чувства и съзнание, но функционират като мозък. Чрез електроди учените са ги свързали с невронни мрежи, които са синтетични, за да наподобят този процес, в който неврони запаметяват и интерпретират, т.е. паметта не се отделя от преработката на информация“, обясни доц. Тодорова.

Според нея вероятно по този начин може да бъде разрешен и проблема с халюцинациите.

"Но е наистина е плашещо и събужда огромни етични въпроси, просто защото това е влагане на наша тъкан в машина, макар и синтетична. Тук вече ще говорим за биокомпютри, биомашини“, допълни тя.


#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници