Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт
A A+ A++ A


Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт, като досега това право имаха само децата до 7 години. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват безплатно в междуселищния транспорт. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление в междуселищния транспорт. Досега това важеше само за децата от 7 до 10 години. На 50% се увеличава задължителното намаление на редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което също е осигурено от държавния бюджет. Досега тези намаления бяха между 20% и 30%, в зависимост от категорията и вида на пътуването. Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания и намалена работоспособност до 70%. Те ще пътуват с минимално намаление от 25%“, разясни министър Гвоздейков.

Приехме промени в наредбата, която регламентира размера на субсидиите и компенсациите на автобусните превози. Почти 330 млн. лева са планираните в държавния бюджет средства за обществен транспорт за 2024 г.

„Общо 141 млн. лева са средства за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лева са за субсидиите за междуселищните транспортни връзки“, обясни той.

Той посочи, че всички промени ще влязат в сила от 1 февруари 2024 г. „Призоваваме общините и общинските власти да разработят актуализации на техните нормативни документи и тарифи, както и да публикуват предстоящите промени за обществено обсъждане в оставащите дни на 2023 г. Хората, които са си купили годишни карти при настоящите условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим“, допълни още той.

#градски транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници