Жените във Франция настръхнаха срещу Макрон, който подкрепи изнасилвача Жерар Депардийо

Жените във Франция настръхнаха срещу Макрон, който подкрепи изнасилвача Жерар Депардийо
A A+ A++ A

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно, след като френският президент описа актьора Жерар Депардийо - който е под официално разследване за изнасилване и е изправен пред нов контрол заради сексистки коментари - като мишена на "преследване".

"Никога няма да ме видите да участвам в лов... мразя подобни неща", каза Еманюел Макрон пред телевизия France 5, попитан за възможността Депардийо да бъде лишен от държавна награда, след като документален филм показа кадри на сексистко и неподходящо поведение от звезда.

Говорейки в сряда вечерта, Макрон заяви: "Аз съм голям почитател на Жерар Депардийо. Той е невероятен актьор... гений на своето изкуство. Той направи Франция известна по целия свят. И казвам това като президент и като гражданин, той кара Франция да се гордее."

Критиците в четвъртък осъдиха забележките, като един опозиционен политик нарече Макрон "главен пропагандатор на културата на изнасилване".

Няколко ключови фигури в киното и телевизията заявиха, че няма да работят отново с Депардийо, след като документалният филм беше излъчен по обществения канал France 2 по-рано този месец.

Той показа кадри на Депардийо по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г., за да отбележи 70-ата годишнина на секретната държава. Актьорът, който беше пътувал до Пхенян с телевизионен екип и знаеше, че го снимат, правеше нецензурни коментари към жени и за жени, многократно сексуално тормозеше преводачка и правеше сексуални коментари за дете в конна база, което яздеше кон.

Документалният филм интервюира и актрисата Шарлот Арнулд, която отиде в полицията преди пет години, обвинявайки Депардийо в изнасилване и сексуално посегателство на два пъти в дома му в Париж през 2018 г., когато тя беше на 22 години, а Депардийо, приятел на баща й, беше на 70 години.

Срещу Депардийо започна официално разследване за предполагаемо изнасилване и сексуално насилие по случая през декември 2020 г. Разследването продължава. Адвокатите му отхвърлиха всички обвинения срещу него.

Рима Абдул Малак, министърът на културата, каза, че Депардийо е засрамил Франция с коментарите си за жените и момичетата в документалния филм. Тя каза, че тече дисциплинарна процедура за отнемане на държавната му награда - Ордена на почетния легион.

Въпреки това Макрон в свое телевизионно интервю каза: "Не отнемаш на някого Ордена на почетния легион въз основа на репортаж". Той каза, че наградата, най-престижната, която правителството може да даде и която Депардийо получи през 1996 г., "не е морален инструмент". Съдебният процес трябва да продължи, каза президентът и добави, че е важно Депардийо да бъде считан за невинен до доказване на противното.

Но коментарите на президента, че се гордее с Депардийо, предизвикаха възмущение в левицата и сред адвокатите и защитниците на правата.

Франсоа Оланд, бившият президент социалист, каза пред радио France Inter: "Не, не се гордеем с Жерар Депардийо, който, докато гледа младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира." Оланд каза, че Макрон, който каза, че един от неговите приоритети е да сложи край на насилието срещу жени, не е трябвало да прави коментарите и е трябвало да говори за жените, а не за статуса на Депардийо като актьор.

Ан-Сесил Майферт, президент на Френската фондация за жените, каза, че коментарите на Макрон са "позорни и от друга ера". Тя заяви пред BFMTV, че президентът не е показал никакво уважение към жените, които са говорили срещу могъщи мъже. Той умишлено се е опитвал да създаде отклонение от политическия спор относно новия си имиграционен закон, каза тя.

Софи Бусиер, говорител на партията на Зелените, нарече Макрон "главният пропагандатор на културата на изнасилване".

Яел Мелул, основателката на организацията Femme et libre, каза, че коментарите на Макрон са "изключително сериозни" и изпращат съобщение за "мащабна подкрепа" към мъж, който е официално разследван за изнасилване. Като такива, каза тя, рискуват да имат отрицателно въздействие върху жените, които говорят срещу мъжете.

Депардийо, един от най-известните френски актьори, участва в повече от 170 филма и спечели международна слава с англоезични роли.

В отворено писмо до Le Figaro през октомври актьорът отрече всички обвинения, като каза, че всяка среща с Арнулд е била по взаимно съгласие. Той каза, че е бил жертва на линч, организиран от "медиен съд", и написа: "Никога, никога не съм малтретирал жена".

#Франция #Жерар Депардийо #Еманюел Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници