Новогодишна честитка: От 1 януари драстично скача цената на водата

Новогодишна честитка: От 1 януари драстично скача цената на водата
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. В голяма част от страната увеличението ще е драстично.

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора. От КЕВР посочиха, че 15 процента е средното поскъпване за страната на ВиК услугите.

От началото на следващата година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се плаща на места.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голямо ще е увеличението в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената ще има в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област увеличението е от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена чака областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% увеличение ще трябва да плащат във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

#КЕВР #цена на водата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?