Нов кръвен тест определя възрастта на органите ни

Нов кръвен тест определя възрастта на органите ни
A A+ A++ A

Изследователи от САЩ са разработили нов кръвен тест, който определя биологичната възраст на човешките органи на човек. Този иновативен тест може да помогне за прогнозиране на прогресията на заболявания като болестта на Алцхаймер, съобщава Nature.

Изследователският екип, ръководен от учени от Медицинския факултет на Станфордския университет, е изследвал повече от 5600 души. Изследователите са оценили нивата на органоспецифичните протеини в човешката кръвна плазма, за да измерят разликите в стареенето на органите на участниците. Използвайки модели за машинно обучение, те са анализирали стареенето в единадесет основни органа, органни системи и тъкани на възрастни, пише вестник „Труд“.

Установено е, че почти 20% от участниците показват силно ускорено стареене в един орган, а 1,7% са имали стареене в множество органи. Установено е, че ускореното стареене на органите увеличава риска от смърт с 20-50%, а специфичните заболявания на органите са свързани с по-бързото стареене на органите. Например, хората с ускорено стареене на сърцето са имали 250% повишен риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с хората с нормално стареене на сърцата. Освен това ускореното стареене на мозъка и кръвоносните съдове може потенциално да помогне за прогнозиране на прогресията на болестта на Алцхаймер.

#нов тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници