Нови правила за гробовете в София, сега едва 10% се поддържат от близките

Нови правила за гробовете в София, сега едва 10% се поддържат от близките
A A+ A++ A

Кални, препълнени и буренясали - такава от години е тъжната картина на гробищата в София.

Едва 10% от гробовете се поддържат от собствениците им в момента, а останалите пустеят или са в окаяно състояние. Проблемът е, че тези треви и храсти обхващат и съседни места за покой. Задължението на близките да поддържат гробовете и пътеките около тях е разписано в специална наредба.

Общинското предприятие “Гробищни паркове” и сега предоставя абонамент за поддръжка на гробните места срещу 24 лв. на месец,

но малцина се възползват от тази услуга. Единично почистване пък струва 45,60 лв.

“Гробищни паркове” се грижи за 9 гробищни парка. То отговаря и за поддръжката на гробовете на бележити българи - около стотина в Централните софийски гробища.

Общината възстанови паметните плочи на Петко и Пенчо Славейкови, Елисавета Багряна, Елин Пелин и Яна Язова.

Заради лошото стопанисване на повечето от гробовете в Столичната община подготвят нови наредби и правилници за управлението на гробищните паркове. А новият кмет Васил Терзиев си постави като една от първите задачи именно да намери решение на проблема с гробищата.

Спешно ще се разпишат мерки, за да се подобри контролът върху поддръжката на зелените пространства. Освен това общината си е поставила задача да има по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите, написа кметът във фейсбук. И обясни, че ще изиска бързи действия от охранителната фирма “Егида - София”.

Паднало дърво от снега в София през ноември все още не е премахнато.

Паднало дърво от снега в София през ноември все още не е премахнато.Снимка: Румяна Тонева

Причината е, че от години мародери тормозят опечалените и ги изнудват за пари, като първо чупят плочите, а после им предлагат да ги възстановят. В парковете има табели, които предупреждават хората, а на Централните и Малашевските гробища има дори видеонаблюдение.

Кметът ще внесе доклад с предложения към Столичния общински съвет за промяна на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на Столичната община, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

За много от тези мерки обаче трябва работещ общински съвет.

Разширението на Централните гробища e цялото в кал, защото все още не са изградени алеи там.

Разширението на Централните гробища e цялото в кал, защото все още не са изградени алеи там.Снимка: Румяна Тонева

Затова Терзиев се надява след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци.

По отношението ни към мъртвите си личи отношението ни към живите. Старата сентенция може да звучи банално, но гробищните паркове са един от дългосрочните проблеми, с които се захващаме, обясни той.

С близо 52 дка ще се разшири гробищният парк “Бакърена фабрика”. Кметът вече е подписал договор за безвъзмездно прехвърляне на държавния имот в район “Връбница” към Столичната община. Там ще се направят облагородяване, водоснабдяване, алеи. “Този път

разширението трябва да е красиво и да позволява изграждането и на мемориали за урнополагане

Това няма да стане бързо. Изготвената преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена е високо. Ще ангажираме експерти, които да предложат възможни решения”, обещава Терзиев. Приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет още през 2016 г., но оттогава никой не е направил нищо това да се случи. Това са едни 7 загубени години, казва кметът.

Счупени плочи на урните има на много места в Централните гробища.

Счупени плочи на урните има на много места в Централните гробища.Снимка: Румяна Тонева

Проблемът обаче с гробищните паркове няма да бъде решен лесно. Ще е необходима много работа, за

да се осигуряват терени за изграждане на допълнителни паркове,

обяснява Терзиев.

В момента столицата няма проблем с гробните места. Последното разширение на Централните гробища беше през ноември 2020 г. с около 90 дка в посока ТЕЦ “София”, но ще бъде запълнено до 2025 г. Общо ще има 15 хил. места, но това се прави на етапи. В последния ще бъдат поставени ВиК тръби, електрозахранване, а калните алеи ще бъдат асфалтирани и облагородени, предвижда се и озеленяване.

Гробището в Ница е добре поддържано и привлича хиляди туристи годишно.

Гробището в Ница е добре поддържано и привлича хиляди туристи годишно.Снимка: 24 часа

В Смолян погребват до пътя, докато чакат решение законно ли са купени 5 дка за разширение

В Бургас и Търново няма недостиг

Смолян от години се задъхва от отеснели гробищни паркове. Най-сериозен е проблемът в централното градско гробище в кв. “Беклийца”. То отдавна е препълнено и хората са принудени да погребват близките си непосредствено до пътя. Между гробовете и пътя няма ограда, която е задължителна според действащата нормативна уредба. А причината е, че мястото не позволява.

Общината изкупува земи в съседство, но теренът е много стръмен. Първо се строят бетонни подпори и стени по склоновете и чак тогава се отрежда място за погребение на хора. Това обаче е много скъпо за местния бюджет.

За по-дълъг период общината може да реши проблема с 5 декара в съседство с гробищния парк. Около терена обаче се завихри скандал. С решение на общинския съвет кметът Николай Мелемов в края на предишния му мандат бе упълномощен да купи имот от Илиян Николов за сумата от 142 хил. лв. За този терен обаче Николов е платил 50 400 лв. на 14 октомври 2021 г. на действителните собственици - голям род от Смолян. След по-малко от месец той се опита да го препродаде на общината почти тройно по-скъпо. Кметът Мелемов внесе докладна записка в общинския съвет, в която предложи да плати поисканата от Николов сума, защото била дори под пазарните стойности. Но възникна скандал, че той не е действителният купувач, а е

посредник, който купува имота, за да го препродаде 3 пъти по-скъпо

Не е спазен и изричният регламент в Закона за устройство на територията, че когато се продава имот, предвиден по устройствен план за изграждане на обект - публична държавна или публична общинска собственост, той първо се предлага на държавата или на общината.

Междувременно областният управител върна решението на общинския съвет за покупката на имота. В съда има дело за сделката на Николов със собствениците на земята и нарушението на ЗУТ. Гробищният парк в смолянския квартал “Райково” пък се разширява с около 6200 кв. м. Това ще струва прогнозно около 3 млн. лв. без ДДС. Част от средствата са осигурени от общинския бюджет на Смолян, а останалите са от държавата.

Общината в Смолян терасира с бетонни площадки стръмни терени в най-големия гробищен парк “Беклийца” заради недостиг на гробни места.
СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Общината в Смолян терасира с бетонни площадки стръмни терени в най-големия гробищен парк “Беклийца” заради недостиг на гробни места. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

В Пловдив пък е планирано разширение на траурния парк на “Рогошко шосе”, който е най-големият в града. Предстоят отчуждителни процедури, с които се занимава дирекция “Общинска собственост”, поясни директорът на “Траурна дейност” Коста Попов. В централния траурен парк от години няма свободни места, почти изчерпани са и полетата на Драгановите гробища в кв. “Кючук Париж”.

Бюджетът на Пловдив за тази година все още не е готов и предстои да се види дали в него ще бъдат включени средства за отчуждаване на терени и обезщетение на техните собственици. “Очакваме тази година добри новини”, каза по този повод Коста Попов.

С нови 26 дка пък се разширява гробищният парк във Велико Търново. Започва ограждането на новопридобития терен и изграждането на инфраструктура. “Парцелът е над полигона, земите са отредени с решение на общинския съвет м.г. и са преминали всички необходими законови процедури”, обясни управителят Евгени Стоев. По разчетите това са нови 2600 гробни места в зависимост от вътрешната инфраструктура. Предвидени са чешмичка, тоалетна, кошове за боклук. Очаква се от пролетта там също да се полагат покойници. Проблемът с местата е решен за години напред, има още място и в старите гробища, които се разполагат на 204 дка. Изграден е ВИП сектор, имаме и колумбарийни стени за съхранение на урни след кремация.

От новата година леко са вдигнати цените на траурните услуги като изкопаване на гроб вече струва 390 лв., а беше 360 лв. Цената на закупуването на гробно място за вечни времена обаче не е променяна - 50 лв.

В Бургас няма недостиг на гробищни места в траурния парк до к-с “Изгрев”. За удобство на жителите на “Меден рудник” обаче общинският съвет определи терен в близост за изграждане на траурен парк и там, но още не е пуснат в експлоатация.

“Според мен няма нужда от приемане на нови наредби за гробищата, въпрос на отговорност е от близките дали ще поддържат паметниците. Административно няма как да ги задължим”, коментира управителят на Обредния комплекс в Бургас Магдалена Карастоянова.

Под 10% са неподдържаните гробове в Бургас. Причините са различни - или починалият няма вече близки, или те са в чужбина, има и субективни причини, коментира Карастоянова. Затова обредният комплекс в Бургас предостява услуга за поддръжка на паметниците. Тя е 24 лв. на месец и включва почистване, подрязване на храсти или окосяване на избуяла трева. Има и абонаментни тарифи за по-дълъг период. Според шефката на обредния комплекс обаче от услугата се възползвали много малко хора, и то главно около Задушница.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници