В нощта срещу Йордановден: "Мълчана вода" сбъдва желания

В нощта срещу Йордановден: "Мълчана вода" сбъдва желания
A A+ A++ A

Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог.

Още от XII век в църквата е утвърдено, Велик водосвет да се прави два пъти в годината: утре на Богоявление и днес в навечерието на празника, на Водици, пише dir.bg. По време на това последование се освещава вода, която вярващите приемат за здраве и душевно очистване. Затова макар и не толкова препълнени като на Йордановден, още днес в храмовете се събират вярващи.

Като част от подготовката за утрешния голям Богоявленски празник, днес на Водици църквата е отредила строг пост.

Според старите вярвания, в нощта срещу Богоявление се сбъдват мечтите. Когато се стъмни, така наречената "мълчана вода" се оставя навън - на балкона или в двора. Точно в полунощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето желание. Съдът остава навън през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората задължително отпиват от водата и измиват очите си.

"Мълчаната вода" може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

Утре, на Йордановден, хиляди българи празнуват имен ден.

#Йордановден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?