Пробив: Учени откриха протеинa, който пази клетките ни от стареене

Пробив: Учени откриха протеинa, който пази клетките ни от стареене

Изображение на клетки в поразен от Алцхаймер мозък. Снимка БТА

A A+ A++ A

Кое причинява стареенето? Учените отдавна имат много отговори на този въпрос, но откриването на нов протеин може да се окаже ключов момент - не само за забавяне на остаряването, но и за борба с болести като Алцхаймер и рак.

Изследователи в Осака откриха протеин, наречен HKDC1, който играе ключова роля в поддържането на два от най-важните органели в клетките ни - митохондриите и лизозомите. Повреждането и измененията им са това, което води до стареене на клетката, а когато стане в целия организъм - и до смърт.

Митохондриите са т.нар. енергийни централи на клетката. С времето обаче те се повреждат и трябва да бъдат унищожени от тялото, задача на протеините PINK1 и Parkin. HKDC1 спомага за този процес чрез въздействие с друг протеин - TOM20.

Лизозомите поддържат чистотата на клетката - те поглъщат отпадъци, попаднали в нея. Повредят ли се, последствията са ясни и могат да се изразят в разнобразни болести или просто умиране на тъкани.

HKDC1 се оказва ключов и за лизозомален ремонт - митохондриите и лизозомите контактуват помежду си чрез протеини, наречени VDAC, а именно новооткрития HKDC1 осъществява този контакт.

Какво значи това откритие? Че вече сме много по-наясно с метода, по който клетките регулират ключовите си органели. HKDC1 се активира именно когато е налице митохондриален или лизозомален стрес и при по-млади организми това става успешно и води до разчистване на остарели митохондрии и лизозоми.

Това не означава, че учените могат утре да изолират HKDC1 на хапче и по една таблетка на ден да удължи живота ни. Но е важна поредна стъпка към по-добро разбиране на ключови клетъчни процеси, което може да се превърне в бъдеще в ефективно лечение на старостта, на Алцхаймер и дори на някои от най-тежките ракови заболявания.

#изследване #стареене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници