Всички разиграват странната карта на ДПС, смята политологът Христо Панчугов

Всички разиграват странната карта на ДПС, смята политологът Христо Панчугов

Стоп кадър/ТВ Блумбърг

A A+ A++ A

"Възможно е да има сътресения по линия на гражданско общество спрямо кандидатурите за регулаторите. Ще видим напрежение по линия на състава на кабинета със сигурност. Това ще бъде един необходим театър, който да убеди всички – колко тежки и големи отстъпки те правят в името на това стабилно управление".

Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов – преподавател в НБУ. Той обаче изрази надежда накрая да се види ясно поемане на отговорност към това управление, а пропастта между правителство и управляващо мнозинство да бъде преодоляна.

"Основна характеристика на управлението до този момент беше, че управляващото мнозинство се разделяше някак от правителството. Правителството функционираше самостоятелно, а партиите в парламента си приписваха или заслугите, или обвиняваха другите за провалите си, без да се обвързват явно с управлението. Това ще бъде основна характеристика и на преговорите, които ще се случват оттук нататък", смята той.

Политологът напомни факта, че това правителство трябва да мине през оставка и ново гласуване. Според него това го поставя в пряка зависимост от настроенията не само на партийните лидери, но и на парламентарните групи.

Той е категоричен, че оценката на министрите няма да бъде давана само от Николай Денков и Мария Габриел.

"Дълбоко се съмнявам, че тяхното влияние в партиите, които следва да подкрепят следващото правителство, е чак толкова голямо. Ние ще видим процес, в който ще се обсъждат не само качествата на министрите, но и настроенията на партийните активи, на парламентарните групи и в крайна сметка решението до голяма степен ще бъде определено в много тънък баланс между всички тези фактори".

Панчугов напомни, че до този момент подкрепата на ДПС е била необходима за конституционните промени. Те обаче вече се случиха, подчерта той и изрази надежда:

"Оттук нататък имаме съвсем реална възможност управлението да върви по ясен политически план и дневен ред, който силно се надявам да видим в рамките на ротацията, да се види подписано коалиционно споразумение с ясно поети ангажименти и съответно да е ясно кой носи отговорност за успехите и провалите в управлението оттук нататък".

ДПС е странната карта, която всички разиграват, изтъкна политологът и добави: "Те се наместват като удобен отдушник на противоречията, на липсата на доверие между останалите два партньора".

Според него ДПС демонстрира своето присъствие в българската политика от няколко месеца насам, очевидно тествайки обществените реакции.

"Очевидно това обяснение – необходимостта от подкрепа за определени реформи в сектор "Сигурност", едва ли може да бъде обяснение за вкарването на ДПС в разговорите за следващото коалиционно управление, което предстои".

По думите му отношението към Асен Василев отразява осъзнаване и разбиране на реалностите не само в ПП, но и в коалицията ПП-ДБ:

"Очевидно това отношение към Василев демонстрира осъзнаването, че той е основният човек при вземането на решения в тази коалиция и в самата партия ПП, където балансът съпредседателство очевидно се е изместил. Може би по тази причина всички си дават сметка, че каквито и решения да предстоят, те без подкрепата на Василев, не могат да бъдат реализирани".

#Христо Панчугов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници