Кметът на Лондон: Брекзит ни е струвал 206 милиарда евро

Кметът на Лондон: Брекзит ни е струвал 206 милиарда евро
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е намалило размера на икономиката ѝ с 6% досега - годишни разходи от 140 милиарда паунда (206 милиарда евро), като недостига се очаква да достигне 10% до 2035 г., предава "Ройтерс", цитирайки кмета на Лондон Садик Хан.

Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия, която гласува против Брекзит на референдум през 2016 г., базира изявлението си на доклад, поръчан от икономическите консултанти Cambridge Econometrics, които оценяват ръста на икономиката, ако Великобритания беше гласувала да остане в ЕС.

"Сега е очевидно, че Брекзит не работи. Твърдата версия на Брекзит, до която стигнахме, дърпа икономиката ни надолу и повишава разходите за живот", каза Хан в забележки, публикувани преди реч, която трябва да изнесе дайте по-късно в четвъртък.

Лейбъристите имат голяма преднина пред консерваторите на премиера Риши Сунак преди избори, които Сунак възнамерява да свика през втората половина на тази година.

Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър обаче беше предпазлив при даването на подробности за това как ще засили връзките си с ЕС.

Оценката на Cambridge Econometrics за цената на Brexit е по-висока от някои други скорошни.

Британският Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR) изчисли през ноември, че Brexit е намалил размера на икономиката с 2%-3%, като въздействието се очаква да нарасне до 5%-6% до 2035 г.

Джонатан Хаскел от Bank of England, изчисли в частно качество миналата година, че Brexit е навредил на бизнес инвестициите достатъчно, за да намали БВП с 1,3% до края на 2022 г. - еквивалентно на 1000 паунда на домакинство годишно.

Cambridge Econometrics каза, че се очаква Brexit да намали годишния икономически растеж във Великобритания с 0,4 процентни пункта от сега до 2035 г., да понижи нивата на заетост с 3 милиона до 2035 г. и да намали инвестициите с една трета.

Оценката на последиците от Brexit беше усложнена от пандемията COVID-19, която се отприщи месеци след като Великобритания официално напусна ЕС през януари 2020 г.

Нетната миграция към Великобритания нарасна рязко, тъй като новата система за работни визи доведе до голям ръст на имиграцията във Великобритания от страни извън ЕС, надхвърляйки спада в броя на имигрантите от ЕС, които преди не се нуждаеха от визи.

#Брекзит #Великобритания #Садик Хан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници