Как се промениха симптомите на COVID-19

Как се промениха симптомите на COVID-19

pixabay

A A+ A++ A

Случаите на COVID-19 започват отново да нарастват в резултат на варианта JN.1, който се появи миналия септември във Франция.

Вариантът представлява около 60% от новите инфекции по света в началото на януари, според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

В същото време данните както от CDC, така и от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство показват, че хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 са значително по-ниски в сравнение с януари 2023 г. Лекарите от първичната медицинска помощ казват, че e практически невъзможно да разграничат симптомите на коронавирус от грип без помощта на PCR тест.

„Когато COVID се появи за първи път, той се характеризираше с тези много странни, неясни симптоми – от мозъчна мъгла, чувство на изтощение и загуба на вкус и обоняние“, казва Зиад Тукмачи, личен лекар в югозападен Лондон. „Сега чувствам, че е мутирал до по-сходни симптоми с грипа, където е много трудно клинично да се направи разлика между двете.“

Всичко това може да предполага, че вирусът се развива, за да стане прогресивно по-малко патогенен, но епидемиолозите смятат, че реалността на ситуацията е по-нюансирана.

„Вирусът не е непременно по-малко патогенен“, казва Грег Тауърс, професор по молекулярна вирусология в Университетския колеж в Лондон. „По-скоро заразява население, което е по-малко склонно да се разболее, защото са се срещали със Sars-CoV-2 преди и са по-добри в регулирането на своя имунен отговор срещу него.“

Основният урок в хода на пандемията е, че симптомите, които се появяват при пациентите, са силно зависими от предишния имунен статус. През първите две години на COVID-19 реакциите на отделните пациенти към вируса бяха продиктувани основно от състоянието на имунното им здраве, заедно с предишно излагане на други коронавируси, посочват учените.

Сега, през 2024 г., това се определя от много по-сложен набор от фактори, включително колко пъти този човек вече е бил заразен с вируса, неговият ваксинационен статус и дали неговият предизвикан от ваксинация имунитет може да отслабва. Денис Неш, епидемиолог от Градския университет на Ню Йорк, САЩ, казва, че хората, които сега се разболяват от COVID-19 за първи път, са изложени на по-голям риск, особено ако е минало известно време от последната им бустер ваксина.

„Все още има хора, които по някакъв начин са успели да не се сблъскат с коронавируса", казва Наш. „Ако те не са ваксинирани или е минало време от инжекцията, те са изложени на най-висок риск от тежки и продължителни симптоми.“

Sars-CoV-2 също постоянно мутира, нещо, което също фино променя начина, по който се опитва да нахлуе в човешкото тяло. Вариантът JN.1 има повишена способност да избягва имунната система, например, в сравнение с други подварианти на Омикрон.

През 2023 г. изследователи от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния Commonwealth съобщиха, че хората, заразени с подварианти, свързани с Omicron, са само с 6-7% по-склонни да загубят обонянието или вкуса си в сравнение с инфекциите с вируса в ранните етапи на пандемията.

Вместо това някои медици казват, че е по-вероятно пациентите да имат диария или главоболие, след като са били заразени с JN.1 или EG. 5 варианта.

„Има огромна промяна във вирусния тропизъм, което означава кои клетки се заразяват“, казва Тауърс. „И това се управлява от последователността на шиповия протеин. Почти всеки в света е бил заразен или ваксиниран, така че вирусът е под огромен натиск да избяга от тези имунни отговори, за да продължи да се предава, така че шиповият протеин е еволюирал много. Това води до инфектиране на различни клетки, за да влезе, поради което хората вече не губят обонянието или вкуса си."

Едно от продължаващите опасения остава способността на вируса да причинява увреждане на кръвоносните съдове и вътрешните органи чрез създаването на микросъсиреци, като бъбрекът – орган, който е изграден от приблизително един милион малки кръвоносни съдчета, наречени капиляри – изглежда особено уязвим въз основа на пациентите, които щамът е видял.

„Това са само наблюдения, но виждаме повече микроваскуларни усложнения и стъпаловидна промяна в бъбречната функция с новия вариант JN.1, който наистина изглежда по-лош от предишните няколко варианта“, казва Денис Неш.

„Симптомите изглежда се променят от един вариант на друг“, казва той. "Имали сме периоди, когато най-ранният симптом е главоболие, а други, когато е по-скоро стомашно-чревно. Всички трябва да се върнем към нормалния живот, но реалността е, че Covid няма да отиде никъде", категоричен е ученият

#COVID-19 вирус #COVID-19 у нас #covid-19 #преболедували COVID-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници