Димитър Стоянов: Тагарев да изясни, като се върне от САЩ, ще се разполагат ли чужди военни сили у нас

Димитър Стоянов: Тагарев да изясни, като се върне от САЩ, ще се разполагат ли  чужди военни сили у нас

МО (архив)

A A+ A++ A

"Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне". Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" Димитър Стоянов - секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

"Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС", посочи Стоянов.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

"Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща".

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи - така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията".

Стоянов определи като абсолютен провал частичното приемане в Шенген и приемането на допълнителни условия от страна на България.

"Още 2011 г. България беше покрила техническите критерии за Шенген изведнъж сега се повиха нови изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането ни в т.нар. "полу-Шенген".

Промените в Конституцията са приети от Народното събрание с най-малко юристи и с едва 8% одобрение от българските граждани, каза още бившият служебен министър.

"Посочете ми един виден конституционалист - изключваме видните такива г-н Пеевски, г-н Петков и г-н Борисов, които така скоростно и без обществено обсъждане приеха промените".

Не е вярно и твърдението, че президентът е атакувал промените в Конституцията заради своите правомощия, каза още Стоянов.

"От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство. (...) Той атакува промените заради едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми".

#Димитър Стоянов #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници